6 липня: це цікаво знати

6 Липня 2018 07:56

 

 

6 липня у народі називається на честь Горпини Купальської. Цей день вважається одним з найкращих для заготівлі лікарських трав. Колись 6 липня люди до схід сонця вирушали в ліс та на левади, щоб запастись природними зцілювачами. Також напередодні Івана Купала люди масово йшли до річок купатися і обов’язково парилися у лазнях.

За церковним календарем 6 липня вшановують Вишгородську (Володимирську) ікону Божої Матері; мученицю Агрипину; праведника Артемія Веркольського; святителя Германа; мучеників Євстохія, Гая, Провія, Лолія, Урвана та інших.

Іменинниками 6 липня є:
Артем, Герман, Горпина.

6 липня святкують:

  • Всесвітній день поцілунків.

Чи знаєте ви що:
Дантисти з США дійшли висновку, що карієс заразний і може передаватися під час поцілунку. За словами дослідників, в хворобі наших зубів винні не різні солодкі вироби, як ми собі думаємо, а бактерії. І вони такі ж заразні, як вірус грипу.

Найбільш вразливими є діти. При цьому батьки є одним із головних джерел передачі бактерій дітям, зокрема, через їжу, облизування столових приборів або під час поцілунку. А тому профілактика карієсу дещо нагадує всім відому профілактику сезонного грипу: стоматологи рекомендують не цілуватися, не використовувати спільний посуд і т.д.

Цей день в історії:

1253 — відбулася коронація Міндовга, першого та єдиного в історії Литви короля.

1535 — за звинуваченням у державній зраді страчений англійський гуманіст, лорд-канцлер Томас Мор, пізніше зарахований до лику католицьких святих.

1651 — полковник Мартин Небаба загинув у бою з переважаючими силами ворога під Ріпками поблизу Лоєва(тепер Білорусь).

1687 — Ісаак Ньютон опублікував у Лондоні знамениті «Philosofiae naturalis principia mathematika», в котрих були викладені відкриття автора в галузі прикладної математики, астрономії та фізики.

1785 — долар став національною валютою США.

1918 — збройна провокація у Москві, названа пізніше “повстанням лівих есерів”.

1938 — у Французькій республіці відбулася конференція, де розглядалося питання стосовно біженців з Третього рейху. Жодна країна не змогла взяти на себе відповідальність щодо біженців. Конференція виявилася безрезультатною у цьому питанні.

1958 – Урочисто відкрито Національний експоцентр України («ВДНГ»).

Народились:

1755 — Джон Флаксман, британський художник, гравер і скульптор.

1851 — Іван Левинський, український архітектор, педагог, громадський діяч. Спроектував і спорудив багато будинків, палаци Рильських та Дзідушицьких, готель «Жорж» у Львові, греко-католицький храм у Києві, каплиці, санаторії, лікарні.

1886 — Марк Блок, французький історик, засновник сучасної історіографії.

1896 — Іван Тиктор, український громадський і політичний діяч, видавець і редактор. Власник до 1939 найбільшого львівського українського видавничого концерну «Українська Преса». Засновник часописів «Новий час», «Наш прапор», «Народна справа», «Комар», «Дзвіночок», «Ранок», «Наш лемко».

1904 — Степан Ленкавський, український політичний діяч, публіцист. Автор «Декалогу» («Десять заповідей українського націоналіста»,).

1935 — Джецун Джампгел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гьяцо (зазвичай скорочують до Тензин Гьяцо),14-й Далай-Лама, духовний лідер Тибету, голова Тибетського уряду в екзилі, лауреат Нобелівської премії миру1989 року.

1946 — Сільвестер Сталоне , американський актор.

Джерело: kyiv.ridna.ua