Медики назвали несподівану причину розвитку раку

6 Липня 2018 10:01

Штучне світло в період нічного відпочинку людини призводить до придушення продукції гормону мелатоніну в організмі, що може викликати рак.

Медики наголошують: штучне світло вночі може не тільки збити внутрішній годинник і викликати безсоння. Також воно загрожує розвитком онкологічних захворювань і прискореним старінням.

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на Lady Health.

Завідувач відділц канцерогенезу і онкогеронтології Національного медичного дослідницького центру онкології імені Н. Н. Петрова МОЗ Володимир Анісімов заявив, що вплив світла, як штучного, так і природного, в період нічного відпочинку людини призводить до придушення утворення гормону мелатоніну в організмі, що, у свою чергу, безпосередньо впливає на розвиток пухлинних процесів.

Експерт посилається на експерименти з пацюками. Тварин розбили на групи  згідно з різними режимами життя – стандартний (12 годин світла і 12 годин темряви), при постійному освітленні (постійно горіло в кімнаті світло), при природному освітленні (з вікна проникало міське нічне освітлення) і режим темряви (темна кімната, де включалося тільки червоне світло для догляду за тваринами). При цьому в кожній групі були тварини, які одержували мелатонін і пептид, який стимулює виділення цього гормону. З’ясувалося, що  в групі тварин, які знаходилися при постійному освітленні цілодобово, спостерігалися ознаки прискореного старіння і розвитку пухлин. У свою чергу, мелатонін і  пептид, що вводився,  зменшували негативний ефект. Вони дозволяли також запобігти розвитку метаболічного синдрому, що загрожує серцево-судинними недугами, ожирінням, діабетом.

До речі, вчені також говорять про зв’язок поширеності деяких видів пухлин і географічної широти проживання пацієнтів. “Було встановлено, що чим ближче до півночі від екватора, тим вища частота деяких видів пухлин: раку молочної залози, товстої кишки. Але знижується частота раку шлунка, раку шийки матки. Якщо два останні види пухлин пов’язані з інфекціями, які швидше розвиваються в теплому кліматі, то щодо інших видів пухлин простежується чіткий зв’язок з придушенням мелатоніну”, – ділиться Анісімов.

Небезпеку становлять також робота по змінах і безсоння. Медики рекомендують якомога рідше використовувати штучне світло вночі, завішувати вікна щільними шторами, відмовитися від використання телевізора і мобільних пристроїв перед сном. А в період білих ночей для осіб старше 25-30 років показаний прийом мелатоніну.


Як повідомляла НАРОДНА ПРАВДАсонливість після прийому їжі обумовлена ​​багатьма причинами, починаючи від банального переїдання і закінчуючи специфікою деяких продуктів. Експерти назвали основні факти про звичку подрімати після їжі.

Нагадаємо, для більшості людей ранній підйом – справжнісіньке покарання. Навіть дотримання правила “7-8 годин для повноцінного сну” не працює взимку і люди прокидаються в напрузі, відчуваючи страшенну сонливість.

Додамо, що фізіолог з Австралії Рік Хей розповів, які продукти допоможуть впоратися з безсонням. Всі вони натуральні і не викликають побічних ефектів. 

Джерело: narodna-pravda