Чого чекати хмельничанам в липні: про гроші, медицину і освіту

9 Липня 2018 18:32

Виросте прожитковий мінімум   Одне з головних змін – це підвищення прожиткового мінімуму, який був закладений до державного бюджету на цей рік. Якщо зараз прожитковий мінімум на одну людину становить 1700 гривень, то вже з 1 липня він виросте до 1777. Для осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум зросте з 1373 до 1435 гривень.

Перерахунок пенсій Прожитковий мінімум впливає і на розмір пенсій. Уже з 1 липня 2018 року Пенсійний фонд України проведе перерахунок окремим категоріям громадян. Для прикладу, зараз українські пенсіонери отримують не менше 1373 гривень, в липні виплату збільшать на 62 гривні – до 1435  гривень. Також підвищення пенсії торкнеться тих українців, у яких є статус почесного донора, тому що у них є 10% надбавка до пенсії, яка з 1 липня становитиме 177,7 гривень.

Прощаємось з дріб’язком Суми в чеках можна буде округляти. Скоро в Україні перестануть випускати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок, тому в Національному банку вже з 1 липня дозволять округляти суми в чеках. Правда, так можна буде робити тільки в тому випадку, якщо копійок немає ні у продавця, ні у покупця. При цьому на безготівкові розрахунки це правило не розповсюджується. Правила заокруглення ґрунтуються на арифметичних правилах: якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки – вона заокруглюється до 0 у бік зменшення суми; якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок – вона заокруглюється до 0 у бік збільшення суми.

Розпочнеться вступна кампанія З 2 липня розпочнеться вступна кампанія. Саме в цей день можна буде починати реєструватися в електронних кабінетах. Для реєстрації вступнику необхідно зазначити адресу електронної пошти, пароль та підтвердження паролю, дані сертифікату ЗНО та дані атестата про повну загальну середню освіту. Цього року вступник має самостійно розраховувати середній бал атестата. Якщо в додатку до атестата зазначений середній бал, то необхідно обов’язково перевірити, чи за правильною методикою він розрахований. З 12 липня з’явиться можливість подавати заяви для вступу в українські вузи, а вже 1 серпня будуть оголошені рейтингові списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування.

Трансформації системи охорони здоров’я Лікарні та лікарі працюватимуть по-новому. Перші комунальні і приватні медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Лікарі саме цих лікарень першими отримають гроші від держави за пацієнтів, які підписали з ними декларації. Для медструктур, які поки не перейшли на нові умови фінансування, все як і раніше – платять зарплати за штатним розкладом, але вони будуть менше, ніж у тих лікарів, хто працює по-новому.  У МОЗ запевняють, що хвилюватися не варто, адже терапевт буде приймати як тих, хто підписав з ним декларацію, так і тих, хто ще в роздумах.

Справжній паспорт для тварин З 1 липня власники котів та собачок, які хочуть вивезти своїх улюбленців за кордон, повинні будуть оформити ветеринарно-санітарний паспорт стандартизованого зразка. Досі такі документи могли видавати будь-які, навіть приватні ветеринарні клініки. З 1 липня дійсними будуть вважатися лише документи, які видала Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, а також державні установи ветеринарної медицини, що підкоряються їй. Такий паспорт діє до кінця життя тварини, а оформлення його обійдеться в 50 гривень 29 копійок.

Погода буде мінливою Початок липня, судячи з прогнозів синоптиків, буде прохолодним і дощовим. У перших числах місяця очікується істотне похолодання, яке триватиме кілька днів. Щоправда, спека повернеться досить швидко. Крім того, у Хмельницькому…

Відкриття фонтану на “Сілістрі” До кінця місяця підрядники мають здати відремонтований об’єкт на Виставці. У ЖКГ кажуть, що цей фонтан – фонтан закоханих.  Нагадаємо, капітальний ремонт площі біля «Сілістри» разом з фонтаном обійдеться у 4,6 мільйони гривень.

Джерело: vsim.ua