Понад 900 іноземних засновників створили на Хмельниччині підприємства

16 Липня 2018 07:30

Ста­ном на 1 лип­ня на об­лі­ку в Єди­но­му дер­жавно­му ре­єс­трі під­при­ємств та ор­га­ні­за­цій Ук­ра­їни (ЄД­РПОУ) по Хмель­ницькій об­ласті пе­ре­бу­ва­ло 28,9 тис. юри­дич­них осіб та 1,5 тис. ві­док­ремле­них під­розді­лів без ста­ту­су юри­дич­ної осо­би.

Най­більша кіль­кість юри­дич­них осіб роз­та­шо­ва­на у міс­тах Хмель­ницько­му (39 % від за­галь­ної їх кіль­кос­ті), Кам’ян­ці-По­діль­сько­му (7 %) та Хмель­ницько­му районі (6 %). У цих ре­гі­онах і рі­вень на­си­че­нос­ті суб’єк­та­ми в роз­ра­хун­ку на 1000 осіб на­яв­но­го на­се­лен­ня знач­но пе­ре­ви­щує се­ред­ній рі­вень по об­ласті (23 юри­дич­ні осо­би).

Най­по­ши­ре­ні­ши­ми ор­га­ні­за­цій­ни­ми фор­ма­ми суб’єк­тів еко­но­мі­ки за­ли­ша­ють­ся то­ва­рис­тва з об­ме­же­ною від­по­ві­даль­ніс­тю — 7,3 тис. (25 % в за­галь­ній су­куп­ності юри­дич­них осіб), при­ват­ні під­при­ємс­тва — 5,6 тис. (19 %), ор­га­ни вла­ди, ор­га­ні­за­ції (ус­та­но­ви, зак­ла­ди) — 4,0 тис. (14 %).

За сі­чень­–чер­вень в ЄД­РПОУ об­ласті взя­то на об­лік 673 юри­дич­ні осо­би (2,3 % від за­галь­ної їх кіль­кос­ті). Най­більша кіль­кість суб’єк­тів ство­ре­на тра­ди­цій­но в м. Хмель­ницько­му (43 % від усіх зас­но­ва­них), за ви­да­ми еко­но­міч­ної ді­яль­нос­ті — у сфе­рі на­дан­ня ін­ших ви­дів пос­луг (23 %), ад­мі­ніс­тра­тив­но­го та до­по­між­но­го об­слу­го­ву­ван­ня (12 %), сіль­сько­го, лі­со­во­го та риб­но­го гос­по­дарств, а та­кож оп­то­вої та роз­дріб­ної тор­гівлі (по 11 %). Із ство­ре­них за цей пе­рі­од юри­дич­них осіб 42 % ста­но­ви­ли гос­по­дарсь­кі то­ва­рис­тва, 30 % — об’єд­нання гро­ма­дян, 7 % — при­ват­ні під­при­ємс­тва.

Ра­зом з тим у січ­ні–чер­вні зня­то з об­лі­ку в ЄД­РПОУ 196 юри­дич­них осіб, з них най­більше — у м. Хмель­ницько­му (тре­ти­на від за­галь­ної кіль­кос­ті лік­ві­до­ва­них). Се­ред лік­ві­до­ва­них 42 % ста­но­ви­ли під­при­ємс­тва та гос­по­дарсь­кі то­ва­рис­тва.

У ство­рен­ні суб’єк­тів гос­по­дарсь­кої ді­яль­нос­ті об­ласті бра­ли участь 912 іно­зем­них зас­новни­ків із 67 кра­їн сві­ту. Най­більша кіль­кість під­при­ємств ство­ре­на за учас­тю іно­зем­них зас­новни­ків Поль­щі — 11 %, Кіп­ру та Ро­сій­ської Фе­де­ра­ції — по 10 %.

Джерело: denzadnem