Президента можуть обирати у Раді

18 Липня 2018 14:06

В Адміністрації президента України розробляється сценарій, який передбачає скасування всенародних виборів президента і заміну їх обранням глави держави в парламенті

Про це повідомляє “ДС” з посиланням на джерела, інформує Depo.ua.

За словами джерел, є певні домовленості між Банковою і “Народним фронтом” про базовий варіант, який не передбачає всенародного переобрання президента в березні 2019 року, але зберігає за Порошенком вплив на владу.

Це екстрена конституційна реформа з переходом до суто парламентської форми правління, коли президент обирається в парламенті.

Схема виглядає наступним чином: ухвалюються зміни до Конституції, президентські вибори в березні 2019 року скасовуються, а коаліція БПП і “НФ” концентрується на парламентських виборах 2019 року. Влада йде на парламентські вибори з обов’язковим збереженням “мажоритарки”.

Таким чином, правління Порошенка продовжується до жовтня 2019 року, а потім нова коаліція (або вже об’єднана політсила) БПП і “НФ” обирає його президентом у парламенті. Його повноваження будуть урізані, але він залишається з імунітетом, а головне з великим впливом на формування виконавчої влади через більшість в парламенті.

Просувати цю ідею планується за допомогою декількох посилів, в першу чергу акцент буде робитися на тому, що Порошенко добровільно відмовиться від більшої частини своїх повноважень.

 

 

Джерело: www.depo.ua