Міграція з України може обернутися страшною катастрофою

23 Липня 2018 08:18

Трудова міграція з України може обернутися не просто масштабною нестачею робочих кадрів, а і більш глобальними проблемами

Про це повідомив кандидат політичних наук, економічний експерт Олександр Палій

«Консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) і у звіті Національного банку України ризик від трудової міграції поставили в один перелік з наслідками від розриву співпраці з МВФ», — зазначив він.

Більш того, за словами Палія, наслідки трудової міграції вже можна спостерігати в поліклініках.

«У цьому році загроза впливу трудової міграції на ситуацію в економіці вперше була включена в консенсус-прогноз МЕРТ. Вже зараз у більшості лікарень – дефіцит молодшого медичного персоналу. Крім цього, роботодавці скаржаться на брак робочих кадрів. У Національному банку також зазначають: серед основних загроз для України – трудова міграція», – підкреслив він.

Нагадаємо, чинний український уряд за гучними звітами ховає не надто приємну правду – виходить так, що чиновники і провладні особи власноруч відправляють молодих, перспективних, а головне – працездатних людей закордон. На це звернув увагу лідер політичної партії «Рідна країна» Микола Томенко.

Він нагадав: ніхто досі не відповів про порушення «Закону про освіту», там само як і за недбале ставлення до реформ, які, по суті, призводять до подальшого витіснення молодих людей на навчання та роботу в Польшу та інших сусідніх країн і до знищення українських вузів.

Особливо впадає в очі останнє рішення щодо істотного скорочення державного замовлення (78 тисяч місць), а це, до речі, суперечить статті 72 Закону про освіту, яка визначає обов’язок профінансувати не менше 51% випускників.

«Нагадую, що в цьому році школи закінчили 184 тисячі 867 осіб. Так, 51 відсоток це понад 94 тисячі студентів гарантованого навчання за кошти держави. Натомість, уряд Гройсмана прийняв рішення про 78 тисяч, тобто майже на 16 тисяч менше, як передбачено законом. Це означає, що Уряд не тільки проігнорував вимоги Закону, але й надалі вбиває середню спеціальну і вищу освіту в Україні!», — додав Томенко.

Політик підкреслив, що альтернатив для молодих людей та їх батьків не так вже й багато: контрактне навчання за гроші, навчання у вишах Польші, Угорщини, виїзд на заробітки закордон.

Джерело: ukr.media