Українців штрафами змусять утеплювати свої будинки

3 Серпня 2018 14:52

На отримання сертифікату енергоефективності треба буде скинутись всім будинком.

В кінці липня набув чинності закон «Про енергетичну ефективність будівель», який передбачає проведення масового аудиту квартир і будинків на предмет їх енергоефективності. За підсумками перевірок на житло видадуть відповідні сертифікати. Але якщо зараз проходження аудиту добровільне, то вже з 1 січня 2019 року для певних будинків воно стане обов’язковим. За відсутність сертифіката навіть передбачили штрафи.

Зокрема, провести енергоаудит та отримати сертифікат зобов’яжуть:

  1. Об’єкти будівництва (нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту);
  2. Будинки із загальною опалювальною площею від 250 кв. м, в яких знаходяться органи влади;
  3. Багатоквартирні житлові будинки, які беруть участь у держпрограмах фінансування енергоефективності.

Прикинути комуналку перед покупкою

Такий документ можна буде вимагати також і при укладенні договорів купівлі-продажу або оренди будівлі. Продавець або орендодавець на вимогу потенційного покупця або наймача повинні будуть надати енергетичний сертифікат будівлі.

Іншими словами, ще до фактичної покупки квартири майбутній мешканець зможе оцінити приблизні витрати на утримання приміщення, зрозумівши його здатність, наприклад, зберігати тепло.

Залежно від рівня енергоефективності будівлі, йому присвоять відповідну букву від «А» (найвищий) до G (найбільш марнотратний) – за тим же принципом, який застосовують виробники побутової техніки. За липові сертифікати чи їх відсутність (де це обов’язково) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн.

Першими енергетичну зобов’язалівку повинні будуть освоїти ОСББ, які захочуть отримати державне співфінансування, а також бюджетна сфера.

«Для житлових будинків сертифікація необов’язкова. Може знадобитися лише у разі отримання допомоги з боку держави. Швидше за все потрібен буде пройти аудит, якщо будете брати фінансування від фонду енергоефективності. В інших випадках отримання сертифіката на житло – справа добровільна. Відповідно не стануть перевіряти і наявність самого паперу», — розповів член правління Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин.

Зараз чиновники в Кабміні занепокоєні підготовкою низки підзаконних актів: їм належить створити реєстр сертифікованих аудиторів і наглядовий орган, який буде відати штрафами. Вартість процедури аудиту обійдеться орієнтовно в 8-15 тис. грн. залежно від дому і остаточного варіанта положення про сертифікацію. Так чи інакше, в підсумку платити за документ доведеться простим мешканцям.

«Можливо ОСББ передбачать це у тариф на обслуговування. Варіанти можуть бути різні», — зауважив у розмові координатор ГО «Експертна платформа з енергоефективності» Ігор Черкашин.

Аудиторів на всіх не вистачить

Умови для отримання сертифікату, вимоги до будинку, а також правила проведення перевірки в законі не деталізовано. Їх повинні будуть виписати в підзаконному акті Мінрегіонбуду, кажуть експерти.

Поки ж ясно, що сертифікати будуть видавати енергоаудитори і фахівці з обстеження інженерних систем. Скільки таких в Україні зараз – поки не створено реєстр – експерти сказати не беруться. Однак визнають, що на всіх охочих аудиторів все одно не вистачить. Адже залучити державні кошти для тепломодернізації хочуть десятки тисяч житлових будинків. Так що прискорити процес оцінки і контролю за інвестиціями в енергомодернізацію допоможе хіба що автоматизований моніторинг.

«Енергоаудит на практиці відбувається так: фахівець виїжджає на об’єкт, бере необхідну інформацію, отримує на підприємстві технічні дані будинку, після цього проводить розрахунки в програмі. Але енергоаудиторів на всіх не вистачить. Тільки бюджетних будівель в Україні близько 8 тис., а житлових – 250 тис. Тому роботи, як видно, на роки», — зауважив у розмові голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Експерти також побоюються, що на нововведенні і слабкої обізнаності громадян зіграють і шахраї, які можуть ходити по тим же ОСББ, пропонувати липові сертифікати, або прикидатися перевіряючими.

«Спроби штрафувати, думаю, деякі шахраї робити будуть, але все це буде абсолютно незаконно і необгрунтовано. До тих пір, поки не буде розписаний весь процес отримання сертифікату та визначення конкретного переліку організацій, які одержали право на здійснення перевірки, а також винесення рішення про накладення штрафних санкцій, будь-які спроби приватників будуть незаконними», — розповів президент Асоціації ОСББ «Розвитку самоврядування» Станіслав Драганов.

Джерело: ukr.media