В Україні знесуть кожну другу квартиру: кого торкнеться

6 Серпня 2018 09:47

В Україні застаріла практично половина всього житлового фонду

В Україні застаріла практично половина всього житлового фонду. Частину багатоповерхових будинків ще можна відремонтувати, проте більшість “хрущовок” вже давно пора зносити.

Сім’ї мають переселити в нові будинки, а на місці старих будівель звести нові. Мінрегіонбуд розробляє законопроект, який нібито дозволить вже через 3-4 роки запустити процес реконструкції цілих кварталів.

Як змінять закон?

В Україні вже 10 років діє закон “Про комплексну реконструкцію кварталів”, який нібито повинен стимулювати масштабне знесення “хрущовок” і будівництво на їх місці нових багатоповерхівок. Закон є, а реконструкції – нема.

Причин для цього декілька, починаючи від проблем із затвердженням проектів у органах влади і закінчуючи позицією мешканців таких будинків. У законі йдеться, що дати згоду на реконструкцію повинні всі мешканці будинку. І якщо в багатоповерхівці є пенсіонерка, яка не хоче переселятися, або сім’я, яка живе не за адресою та у якої не вдалося отримати дозвіл розпочати проект не можна.

Сам закон захищає інтереси мешканців – переселяти повинні у вже відремонтовані і мебльовані квартири, а площа нової нерухомості повинна бути на 50% більше старої.

Інвесторів у такі проекти мала привернути можливість побудувати на місці, наприклад, чотириповерхової будівлі 9-поверхівку і квартири на “зайвих” 5 поверхах продати.

Кількість аварійних квадратних метрів житла зростає, “хрущовки” вже вичерпали свій термін експлуатації і з кожним роком ситуація тільки загострюється. У минулому році в Кабміні заявили, що чинний закон планують змінити. Вже через тиждень обіцяють представити нову редакцію. Головне нововведення – знизити норму по кількості мешканців, які повинні дати згоду для реконструкції.

Але без підтримки мешканців обійтися не вийде, тому необхідно, щоб українці були зацікавлені в реконструкції, пояснює заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Лев Парцхаладзе.

У законі потрібно чітко прописати, що мешканці отримають преференції у вигляді збільшення площ або грошової компенсації, квартири повинні надаватися з ремонтом і в тому ж районі, зазначає чиновник.

Міністерство влаштувало онлайн-опитування, в якому також запитувало: скільки жителів багатоповерхівки повинні дати згоду на реконструкцію. Більшість опитаних погодилися на 75%.

“Більшість людей добре розуміє, що умова обов’язкової згоди 100% мешканців будинку на проведення реконструкції, яке існує зараз, унеможливлює реалізацію програми на практиці”, – відзначають в міністерстві.

Найімовірніше, в кінцевій редакції законопроекту також вкажуть варіант в 75%. При такій нормі з одного боку можна забезпечити реконструкцію, а з іншого – захистити позицію більшості.

Кого і коли будуть переселяти?

В Україні майже половина житлового фонду (1 млрд квадратів) – застаріла, розповів на круглому столі про проблеми реконструкції виконавчий директор будівельної палати Анатолій Дронь.

75 мільйонів квадратних метрів вже непридатні для життя. Тільки в Києві такого житла – 9 мільйонів квадратів. Тобто потенційно реконструкція може торкнутися кожну другу квартиру.

У будівельній палаті впевнені: потрібно використовувати обидва варіанти: частину будинків капітально ремонтувати, інші зносити, а на їх місці будувати нові.

Досвід інших країн показав, що обидва варіанти можуть вирішити проблему. Далеко не кожну багатоповерхівку можна відремонтувати і термомодернізувати так, щоб вона відповідала сучасним стандартам. Наприклад, абсолютно всі панельні “хрущовки” не відповідають нормам енергоефективності.

А якщо є тріщини у фундаменті, ремонтувати будинок буде вкрай складно.

Якщо законопроект, який поки ще знаходиться на етапі розробки, приймуть, зносити “хрущовки” почнуть через 3-4 роки. В першу чергу можуть взятися за чотириповерхові будинки, побудовані понад півстоліття тому.

Інвестори обійдуть всіх мешканців, зберуть дозволи, підпишуть документи з місцевою владою. Після цього біля старого будинку побудують новий, переселять мешканців, а їх будинок знесуть. Реконструкцію будуть проводити кварталами – таким чином, один за одним знесуть всі застарілі будівлі.

Джерело: ukr.media