В ЄС вводять нові правила надання громадянства

8 Серпня 2018 06:26

Єврокомісія закликає країни Європейського союзу до більшої стриманості при наданні громадянства вихідцям з третіх країн.

У Єврокомісії планують у вересні опублікувати нові норми щодо надання громадянства країнами-членами ЄС, заявила єврокомісар з питань юстиції Віра Юрова.

Єврокомісія закликає країни ЄС до більшої стриманості при наданні громадянства вихідцям з третіх країн.

“Єврокомісія стежить за розвитком ситуації з так званими “золотими паспортами” з великим занепокоєнням”, – каже Віра Юрова.

За словами єврокомісара, в останні роки зросла кількість паспортів країн ЄС, отриманих виключно на підставі здійснених інвестицій в економіку країни або в результаті придбання дорогої нерухомості.

У звіті згадуються, наприклад, Кіпр, Мальта і Греція, які видають багато довгострокових дозволів на проживання (так звані “золоті візи”) або повноцінне громадянство особам з Китаю або колишніх республік СРСР.

“Ми не хочемо ніяких троянських коней в Євросоюзі. Деякі країни-члени повинні докладати великих зусиль, щоб їх громадянство не отримували злочинці, які можуть зашкодити безпеці Європи або відмивати гроші”, – додала В. Юрова.

Починаючи з 2013 року, кіпрське громадянство надається особам, які вклали мінімум два мільйони євро на нерухомість, або 2,5 мільйонів євро в державні цінні папери або кіпрські компанії. При цьому новоявлений власник кіпрського паспорта не повинен здавати ніяких мовних тестів або постійно проживати на острові.

Джерело: ukr.media