ГОТЕЛЬ «ПЕТЕРБУРЗЬКИЙ» Ш. СКОЛЕЦЬКОЇ 1897 Р

10 Серпня 2018 05:17

Побудований у 1897 р. як готель “Петербурзький”, що був одним із найкращих у місті. Власницею готелю була місцева купчиха Ш. Сколецька. Цікаво, що після початку Першої світової війни, у 1914 р., вона вимушена була перейменувати готель на “Петроградський”. Такий крок був пов’язаний з масовою хвилею антинімецьких настроїв у всій Російській імперії.

Нагадаємо, що у Першій світовій війні, саме Німеччина була головним ворогом, і, навіть столицю Санкт-Петербург перейменували тоді на російський лад, на Петроград. Серед постояльців готелю можна згадати чимало відомих осіб. У 1901 р. проїздом у  Кам’янець-Подільський тут кілька днів перебував

один із фундаторів музичної освіти на Поділлі Ф. Ганицький. Восени 1905 р. у готелі зупинявся організатор перших народних пересувних виставок В’ячеслав Розвадовський – відомий український художник і педагог, засновник Кам’янець-Подільської художньої школи з інтернатом для сільських дітей. Художня виставка була розгорнута напроти готелю, в одному з приміщень міського саду.

Серед картин були представлені роботи Розвадовського, Рєпіна, Куїнджі, Макушенка, Богданова-Бєльського, Реріха. Для тодішнього Проскурова подібна виставка стала справжньою подією в культурному житті.

Будинок є типовим для забудови Проскурова наприкін. 19 – поч. 20 ст. та має цінність як частина історичного середовища центральної вулиці міста.