“Маємо справу з імперією брехні”. Хто запустив фейк про звільнення Олега Сенцова?

13 Серпня 2018 13:02

Журналістка Вікторія Івлєва отримала інформацію від “перевірених джерел” у колонії.

Уночі російська опозиційна журналістка Вікторія Івлєва повідомила нібито про звільнення Олега Сенцова. За її словами, літак з українським бранцем начебто

Російська журналістка стверджує, що літак з Сенцовим вилетів з російського Салехарда
вилетів із російського Салехарда до Києва. Тисячі українців не спали, чекали, хвилювалися та молилися, але вже зранку Федеральна служба виконання покарань Росії спростувала інформацію про звільнення Олега, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30.

За годину звістку поширюють тисячі українців і всі вітчизняні новинні сайти. Новина довгоочікувана і довіряти їй було кілька підстав. Вікторія – опозиційна російська журналістка і вже тривалий час веде кампанію за звільнення українського бранця. До того, ж звістка збіглась із повідомленнями про критичний стан Олега через голодування і проханнями про помилування від його матері та уповноваженої з прав людини.

Два дні тому Москва підтвердила, що клопотання прийняла до розгляду. Однак сестра Сенцова

Сестра Сенцова закликала не повідомляти про звільнення, поки режисера не буде в Україні
Наталія Каплан попросила чекати.

Українські журналісти звернули увагу на сервіс, де в режимі онлайн можна відслідковувати пересування літаків у світі, але анонсованого рятівного рейсу о 23:00 не було.

За дві години друге повідомлення розмістила і журналістка Івлєва: “Більше ніякої інормації про літак і Олега і, якщо чесно, починаю підозрювати, що над нами, можливо, добряче посміялися, на жаль…”

Остаточно надію вбила вже офіційна заява Москви о 7 ранку: “Інформація про те, що засуджений Сенцов О.Г. нібито покинув виправну колонію, не відповідає дійсності”.

Чому з’явився фейк і чому саме зараз українські переговорники з Москвою тільки припускають. “Так жартують із журналістами та громадянами, які думають, що налагодили контакт із працівниками у колонії”, – вважає Людмила Денисова.

Читайте також: “Олег став українським камікадзе”. Адвокат розповів, чому Сенцов вирішив голодувати

“72 дзвінки і 130 смс з 1 до 4 ночі. Маємо справу з імперією брехні, фейків, пранкерів, роками напрацьованої ФСБшної практики вкиду неправдивої інформації. Боремося далі, друзі”, – написала вце-спікер ВР Ірина Геращенко.

Журналістка Івлєва підтвердила ТСН особисто, що інформацію про звільнення Олега отримала безпосередньо від власних джерел у колонії. Не довіряти їм – підстав не було. “Мені відомо від людини в Лабитнангі, якому я повністю довіряю, а він довіряє джерелу, яке і повідомило. Він сам не розуміє, як таке могло статися”, – повідомила вона.

За інформацією уповноваженої з прав людини – єдине транспортування, яке може очікувати на Олега найближчим часом – це лікарня. Поступок у питанні звільнення українського режисера жодних. Він голодує 91 день.

Іван Гребенюк

Джерело: tsn.ua