Як не жити від зарплати до зарплати — ефективні поради

21 Серпня 2018 11:12

26,8% українців отримують зарплату 10 тис. грн.

Щоб чітко розподілити свої кошти потрібно уявити собі конкретну мету і знайти стимул, передає hh.ua.

Крім того корисно наступне:

1. “Їжте слона шматочками” — розбийте глобальну мету на кілька дрібніших, а ті, своєю чергою, — на конкретні кроки. Наприклад, щоб отримувати одну тисячу умовних грошей, потрібно стати керівником відділу. Щоб стати начальником відділу, потрібно освоїти навички менеджменту. Щоб їх освоїти, потрібно піти на курси і так далі.

2. Підвищуйте свою кваліфікацію, станьте справжнім професіоналом своєї сфери, тоді ви будете у роботодавців нарозхват. Зростайте «вертикально» – плануйте кар’єрне зростання. Будьте готові до змін у житті, у тому числі за потреби до переїзду у інше місто. Зростайте «горизонтально» – освоюйте суміжні професії або хоча б окремі навички, що побічно пересікаються з вашою роботою. Це підвищить вашу цінність, а отже, і ціну на ринку.

3. Вчіться продавати себе, позбудьтеся удаваної скромності. Самопрезентація – одне з ключових умінь для підвищення доходу. Перевага завжди на боці того, хто не просто добре працює, а вміє себе подати, як щось ексклюзивне.

4. Шукайте нові джерела доходу. Працюйте не 18 годин, а головою, як говорив Стів Джобс — не більше, а продуктивніше. Ви можете поєднувати 3 однакові посади з одним окладом, працюючи майже цілодобово і без вихідних, а можете стати керівником з потрійним окладом.

5. Розвивайте інтуїцію. Як не дивно, але вміння перебувати у потрібному місці у потрібний час – хороша навичка.

6. Вчіться керувати фінансами. Фіксуйте доходи і витрати вашого бюджету – це допоможе відчути рух грошей, куди вони «витікають». Якщо скрупульозно записувати доходи і витрати – можна заощадити до 30% місячного бюджету.

7. Підвищуйте свою фінансову грамотність. Учіться бачити підводні камені «супервигідних» кредитних програм. Шукайте джерела пасивного доходу, вчіться інвестувати, насамперед, – в себе.

 

Джерело: gazeta.ua