Рішення Верховного суду: місцеві вибори – для місцевих мешканців!

23 Серпня 2018 08:09

Право участі на місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають там реєстрацію. На цьому наголошується в інформації порталу судової влади України з нагоди відповідного рішення Верховного суду.

Той розглянув у касаційному порядку адміністративну справу за позовом до відділу ведення Державного реєстру виборців про поновлення виборчих прав. Верховний суд погодився з рішенням апеляційного суду і встановив, що виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, але водночас зареєстроване місце проживання не повинно бути тимчасовим.

“До територіальної громади належать жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (ст. 1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”). Таким чином, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує її місце проживання лише на певний період, тобто не постійне, а тимчасове проживання на відповідній території, така реєстрація не може слугувати підставою щодо права участі на місцевих виборах на цій території”, – повідомляють у суді

Джерело: kyiv.ridna.ua