Чи насправді можна почистити судини від шкідливих речовин?

27 Серпня 2018 10:41
Куріння, хронічний стрес та високий тиск підвищують ризик тромбоутворення.
Почистити судини – такий вислів неодноразово можна почути від знайомих чи сусідів, рецепти чищення судин можна легко знайти в інтернеті. І нам здається, що, скориставшись якоюсь порадою, ми забезпечили своїм судинам здоров’я на довгі роки. Чи насправді можна почистити судини від шкідливих речовин, приймаючи якісь препарати, трав’яні збори чи виконуючи певні вправи? Про це розповідає головний лікар обласного кардіологічного диспансеру, кандидат медичних наук Андрій Кланца.– Андрію Івановичу, чим засмічуються наші судини?

– Судини дійсно забиваються холестериновими продуктами. Але не слід вважати увесь холестерин ворогом. Адже холестерин є у складі клітинної оболонки будь-якого органу. В принципі холестерин не є шкідливим. Проте якщо в організмі з якоїсь причини починає синтезуватися більше його шкідливої фракції, аніж захисної, тоді розпочинається процес засмічення.

– А які це причини?

– Причини абсолютно різні і не усі відомі медицині. Один із факторів – генетично зумовлений, тобто у людини схильність утворювати більше шкідливих фракцій холестерину може передаватися у спадок. Куріння, неправильне харчування теж сприяють накопиченню шкідливого холестерину. Хронічний стрес теж має на судини значний вплив: він постійно тримає судини у високому тонусі, що негативно впливає на внутрішню поверхню судини. А це – легенька оболонка, яка не дає утворюватися тромбам, не дозволяє мікробам проникати, забезпечує багато параметрів, приміром, гладкість судини. При хронічному стресі – фізичному, психоемоційному – судини втомлюються, порушується функціонування саме внутрішньої поверхні судини. Коли у ній з’являються дефекти, то у цих місцях починають проникати шкідливі фракції холестерину. Коли вони проникли, закріпилися, починають накопичувати інші. Так утворюються бляшки, які потроху збільшуються. Проте років десять вони ніяк не дають про себе знати.

– Але ж вони закривають судину?

– Спершу бляшка утворюється всередині стінки судини, просвіт залишається чистим. Потроху збільшуючись, бляшка зменшує просвіт судини, хоча все ще міститься всередині стінки. Коли ж бляшка значно збільшується, виникає надрив оболонки стінки судини, і увесь вміст (ми його називаємо гноєм) виходить у просвіт, так засмічуються судини і утворюється тромб. А у людини стається інфаркт чи інсульт.

– Які симптоми свідчать про те, що утворилася бляшка?

– Спершу, як ми вже говорили, ніяких симптомів немає. Але коли бляшка збільшується, судина починає звужуватися, тоді й з’являються перші симптоми. Найперше – це біль: у людини починає боліти нога, серце, голова – через те, що кров погано циркулює. Про те, що із судинами не все у порядку, свідчать стискаючі болі, печія чи дискомфорт у грудній клітині, задишка при виконанні фізичних навантажень, які раніше виконувалися без проблем. При наявності цих симптомів потрібно звернутися до лікаря. Однак таких виражених ознак може й не бути. Головний біль, запаморочення – теж привід звернутися до лікаря.

– Тож чистити судини таки потрібно?

– Це досить примітивне поняття. Доки бляшка накопичується всередині стінки судини, чистити нічого. А коли утворюється тромб – вже пізно. Препаратів, які би чистили судини, немає. Не вірте тому, хто обіцяє почистити ваші судини завдяки крапельницям, клізмам, не існує для цього жодних відварів, настоянок. А існує профілактика, яка допоможе судинам бути здоровими та еластичними. Уся профілактика спрямована на зменшення кількості шкідливого холестерину у крові. Для цього, насамперед, правильно і збалансовано харчуйтеся. Обмежте вживання жирної їжі. Вживати слід низькокалорійну висококлітковинну їжу. Це – овочі, злаки, різноманітні каші. Після сорока років зменшуйте порції, оскільки обмін речовин з віком сповільнюється. Але буває, що людина взагалі не їсть нічого жирного, а шкідливий холестерин утворюється – бо вона має генетичну схильність. Тоді слід здати аналізи і лабораторно визначити, чи підвищений у вас рівень холестерину. У такому випадку людині призначають лікарські препарати для зниження шкідливого холестерину. Це вже буде медична профілактика. Тобто, це не означає, що бляшки не утворюватимуться чи що вони розсмокчуться. Прийом цих препаратів знижує ризик тромбоутворення. Здавати аналізи і проходити профілактичні огляди слід щороку. Особливо уважними до свого здоров’я слід бути тим, чиї рідні мали інфаркт чи інсульт.

– Що ще потрібно робити для здоров’я судин?

– Для судин корисна регулярна фізична активність на свіжому повітрі. Контролюйте свою вагу – чим більша вага у людини, тим вищий тиск і тим більше навантаження на судини. Хоча зайва вага сама по собі не є показником високого рівня холестерину. Худі люди теж можуть страждати від утворення бляшок. Дуже шкідливе куріння. Воно зумовлює хронічний спазм дрібних судин в усьому організмі. І судини дуже швидко пошкоджуються. Куріння – це не тільки рак легенів, це ще й смерть від інфаркту й інсульту, що трапляється значно частіше, ніж онкологія. Тобто вірогідність виникнення інфаркту чи інсульту у курців значно вища, ніж розвитку раку. Контролюйте артеріальний тиск. Якщо він високий, його потрібно лікувати.

– Часто можна почути, що для судин корисний яблучний оцет.

– Оцет – це кислота, яка ніякого лікувального ефекту на судини не має. Насправді незначне закислення води (лимоном чи тим самим яблучним оцтом) позитивно впливає на роботу нирок – вони активніше виводять залишкові солі.

– Зараз рекламують багато препаратів, які мають забезпечити здоров’я судин. Приміром, лоспірин, кардіомагніл чи невеликі дози аспірину. Чи потрібно їх приймати усім людям старшого віку?

– Треба розуміти, що ці препарати нічого не чистять, вони знижують ризик тромбоутворення. Приміром, лоспірин знижує здатність тромбоцитів (клітин крові, які відповідають за згортання) злипатися і утворювати тромби. Така ж дія невеликих доз аспірину. Власне, прийом таких препаратів – це медична профілактика тромбоутворення, про яку ми вже говорили. А ось те, що ці препарати потрібно приймати усім, доказова медицина не стверджує. Тож якщо ви турбуєтеся про здоров’я своїх судин, відвідайте сімейного лікаря, здайте необхідні аналізи і проконсульутйтеся з лікарем, чи потрібно вам приймати якісь препарати для профілактики тромбоутворення. Варто пам’ятати, що ці препарати мають протипокази. Адже вони містять невелику дозу аспірину. Тож при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки приймати їх не бажано. Так само пацієнтам з бронхіальною астмою.

 

 

Джерело: /ye.ua/