Про військову причину проблем на комбінаті “Кримський титан” говорив в ефірі “5 каналу” представник головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

13-19 серпня підрозділи окупаційного контингенту проводили стрільби неподалік відстійників заводу “Титан”. Внаслідок влучень снарядів ці об’єкти були пошкоджені. Це призвело до значного погіршення екологічної ситуації на всій півночі окупованого Криму.

Українська розвідка перевіряє, були ці влучення випадковими чи зумисними. Екологічна проблема в Армянську почалася наприкінці серпня, але окупаційні структури майже 10 днів ігнорували ситуацію.

Скібіцький сказав: “Якщо ми говоримо про бойовий і чисельний склад: військовослужбовців близько 32 тисяч осіб, це танки, це авіація, це вертольоти, це зенітні комлекси, які теж проводять бойові стрільби на Кримському півострові. Зараз необхідно з’ясувати, чи це були умисні дії, чи це була просто помилка під час проведення навчань і бойових стрільб”.

Як повідомляв 5.UA, в ніч на 24 серпня в місті Армянськ на півночі окупованого РФ Криму з’явився наліт “липкої іржі”, яким вкрилися металеві предмети. Крім того, жителі скаржилися на подразнення в горлі, висип і загальне нездужання. Окупаційна влада заявила, що забруднення повітря пов’язано з випарами вмісту кислотного накопичувача, в який скидають хімічні відходи з 1971 року. У зв’язку з цим завод “Кримський титан” призупинив свою роботу. З Армянська вивезли всіх дітей шкільного та дошкільного віку.

Водночас у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, стверджують: мешканцям на підконтрольній Україні території нічого не загрожує. Кілька державних служб Херсонської області взяли проби води, ґрунту і повітря. Наразі їх детально вивчають.

https://www.5.ua/regiony/u-hur-ziasovuiut-chy-vypadkovo-potsilyly-snariady-okupanta-u-vidstiinyky-krymskoho-tytanu-177013.html