НАТО не потрібен дозвіл РФ на вступ України до Альянсу – Столтенберг

26 Вересня 2018 10:37
Генсек НАТО заявив, що лише Україна може визначити власний шлях.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не потрібен дозвіл Росії щодо вступу України у силовий блок. Про це йдеться в  інтерв’юThe Associated Press.

 

Зазначається, що дана заява прозвучала перед зустріччю з главою МЗС РФ Сєргєєм Лавровим у Нью-Йорку.

 

“Тільки Україна може визначити власний шлях, хоче вона вступити в НАТО чи ні”, – зауважив він.

 

“У підсумку 29 союзників і Україна будуть вирішувати, чи відповідає Україна стандартам, необхідним для вступу в НАТО”, – підкреслив генсек.

Зокрема, він висловив стурбованість щодо військовогог втручанням РФ в Україні і Грузії, підтримкою Московою режиму Асада в Сирії і нарощуванням вВМФ РФ у східному Середземномор’ї.

 

Водночас він закликав зберігати діалог між НАТО і Росією, щоб допомогти розрядити напруженість, поки конфлікт в Україні залишається невирішеним.

 

“Коли у нас виникають серйозні розбіжності, коли ми бачимо посилення напруженості, коли ми бачимо все більшу військову присутність поблизу наших кордонів – насправді ще важливіше мати діалог”, – наголосив він.

 

Крім того, він додав, що НАТО хоче уникнути повернення до днів “холодної війни”.

 

Раніше спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що Верховна рада зможе остаточно закріпити в Конституції прагнення України вступити до ЄС і НАТО наприкінці зими або весною.

Джерело: http://tyzhden.ua/