Правильна хода: по тому, як ми ходимо, можна діагностувати деякі хвороби і попередити їх розвиток

28 Вересня 2018 12:00

Перш за все, варто розібратися, що ж впливає на формування нашої ходи.

По-перше, це стан м’язового корсета спини і хребта, на які найбільше впливає кількість фізичних навантажень. Підняття тягарів може призвести до гіпертонусу, що стає причиною частих болів в спині або навіть сутулості.

По-друге, на ходу впливає генетика. Якщо придбані клишоногість або плоскостопість ще можна виправити, то боротися з вродженими вкрай складно.

Ось що варто взяти до уваги:

Ходьба навшпиньки

Згадай, як дитина вчиться ходити: спочатку стопа спирається твердо на п’яту, потім на середину стопи, і тільки потім – на пальчики. При цьому шкарпетки розгортаються трохи по сторонах, щоб площа опори по відношенню до тіла була більшою, а стояти було зручніше. Фізіологічно це правильний рух, саме тому фахівці радять батькам не використовувати ходунки для перших кроків малюка.

Інакше він починає наступати спочатку на пальці, і в самому кінці – на п’яту. Така ходьба може призвести в майбутньому до травм хребта, в тому числі до сутулостям і сколіозу.

Тупання

Ще одна проблема, родом з дитинства. Щоб краще відчувати тверду поверхню під ногами, маля голосно тупотить. Таким чином воно хоче ще й чути свої кроки. Дорослі ж тупотять практично з тієї ж причини: якщо в ногах немає чутливості, ми підіймаємо їх вище і з більшою силою опускаємо на землю. Виною тому є пошкоджені нервові волокна через дефіцит вітаміну В12 або навіть розвиток діабету. Якщо ж при цьому ти відчуваєш судоми, поколювання або часту м’язову слабкість в ногах, не зволікай і йди обстежити кровоносну систему.

Сутулість

У медицині розрізняють два основних види сутулості: хода з опущеною головою і з опущеними плечима. Обидва випадки призводять не тільки до частих болів в спині і шийно-хребетному відділі, але і до порушення роботи серця і легенів. Через це організм отримує менше кисню, кров перестає циркулювати правильно, відбуваються спазми м’язів і судин. В результаті ти відчуваєш часті головні болі, запаморочення, мігрені, а в запущених випадках відбуваються і втрати свідомості.

Махи руками

Якщо твої руки під час ходьби практично нерухомі, варто записатися на фітнес або почати активно займатися спортом, адже у тебе може бути м’язове затискання в плечовому поясі. Через сидячу роботу в одному положенні проблем зі спиною, шиєю і плечима уникнути вкрай складно. Крім того, буває так, що одна рука при ходьбі розгойдується активніше другої. Наприклад, у правші, яка довго тримає телефон або мишку за комп’ютером, може бути затиснуте саме праве плече. При цьому проблем з лівою рукою може не бути зовсім.

Плоскостопість

Навіть правильне взуття не здатне вилікувати це захворювання. При запущеній плоскостопості хода стає більш помірною, змінюється постава, з’являється клишоногість, а з віком деформуються колінні суглоби. У свою чергу це може призвести до артритів, артрозів і навіть деформації форми ніг. З іншого боку, плоскостопість може стати наслідком ненормального збільшення кістки або тканин навколо великого пальця ноги.

Дрібні кроки

Вони говорять про проблеми в колінах і стегнах. Швидше за все, причина в тому – пошкодження суглобів. Їх обов’язково варто пролікувати, адже інакше така ходьба негативно відіб’ється на здоров’ї спини, оскільки перекладає на неї тиск.

Ходьба з погойдуванням всього корпусу

Найчастіше причиною цього є порушення координації через проблеми в ЦНС або з іншими защемленними нервами в різних відділах. У запущених випадках така хода говорить про проблеми з головним мозком і пам’яттю. Тому з візитом до невропатолога зволікати не треба!

Підскакування під час ходьби

Довільні та постійні, вони можуть вказувати на надмірне напруження литкових м’язів. Це проблема всіх любительок високих підборів. Якщо ти в їх числі, ходи на масажі ніг і займайся спортом, роблячи особливий акцент на хворі ділянки.

Джерело: ukr.media