Як восени уникнути захворювань

2 Жовтня 2018 14:51

Girl in winter clothing holding cup with hot tea

Причини виникнення хвороб і способи боротьби з ними.

Наближається холод, а значить, скоро натовпами людей почне косити грип і застуда. Здавалося б, багато років повторюється одна і та ж історія: людина знає, що робити, щоб не хворіти, тепло одягається, профілактично п’є гарячий чай з лимоном, але всеодно «вляпається» в застуду.

І добре ще, якщо ця біда відбувається в холодну пору року, але коли хвороба наздоганяє вас де-небудь влітку, на відпочинку – від цього образливо удвічі. Багато хто вже напевно звиклися з думкою, що мінімум пару разів на рік їм доведеться лежати з температурою і нежиттю.

Щоб зрозуміти, як боротися з хворобами, спочатку розглянемо причини їх виникнення.

Чому ми хворіємо

Стрес

За статистикою, найбільше лікарняних припадає на стресовий понеділок. Найменше – на п’ятницю. У п’ятницю людина відчуває емоційний підйом перед майбутніми вихідними, а ось в понеділок вона відчуває на собі весь тягар майбутнього робочого тижня – саме в цей час підвищується ймовірність захворіти. Рано чи пізно постійний стрес змусить людину взяти лікарняний.

Внутрішній протест

Вам набридла робота або стало несила їздити вранці на пари? Чи, може, ви хочете нарешті відпочити, але до відпустки далеко? Вихід є: підсвідомість сама включить потрібні механізми, щоб ви частіше підставлялися під вітер, холод і кондиціонери і змогли таким чином захворіти.

Брак уваги.

Вам хочеться, щоб оточуючі люди почали обдаровувати вас апельсинами, поїти протизастудними, жаліти і щодня питатися про ваше здоров’я. Це кожному приємно, але це не більше ніж спосіб маніпуляції.

Сильний холод.

Цей від холоду важко не помітити, тому що він явно відчувається кожною клітинкою тіла. Перше бажання, коли ви відчуваєте сильний холод, – терміново зігрітися.

Легкий холод

Яскравий приклад – непомітний протяг або зрадницькмй холод кондиціонера, який тихо, але планомірно, хвилина за хвилиною забирає ваше тепло – це один з найбільш небезпечних видів холоду.

Як боротися з перерахованими вище причинами хвороб

  • Зі стресом на роботі можна боротися або переглядом свого ставлення до роботи (бути простіше, не приймати все близько до серця), або ж змінити роботу.
  • У випадку з внутрішнім протестом є сенс накачати себе вагомими підставами йти на роботу (мотивацією) або ж, знову-таки, змінити роботу і займатися чим-небудь приємним. Крім того, може бути так, що вас заїла буденність. В такому випадку є сенс свідомо взяти відпустку хоч на пару днів і емоційно підбадьоритися за допомогою невеликоъ подорожі та спілкування з цікавими людьми.
  • Якщо вам бракує уваги, то не варто робити з себе мученика. Набагато продуктивніше буде вилазка з друзями на який-небудь захід: ви витратите набагато менше часу і отримаєте свою дозу соціального капіталу. Чим частіше ви будете виходити в люди, тим менше вам буде хотітися хворіти.
  • Сильний і легкий холод вимагають різних підходів. До сильного холоду простіше готуватися, ніж до легкого, тому що він більш помітний і відчутний. Його неможливо пропустити повз себе: коли ви почнете тремтіти, а зуби будуть відбивати чечітку, ви або терміново будете шукати спосіб зігрітися, або приймете вольове рішення терпіти. В цьому і є секрет боротьби із сильним холодом.
  • Легкий холод – це жаба, яку нишком варять на повільному вогні. Щоб не попастися на цей самий підступний вид холоду, вимагається високий рівень свідомості. Вам необхідно навчитися відчувати свій організм і помічати найменші некомфортні прояви навколо вас. Не варто бути героєм і терпіти легкий протяг або недостатньо теплу ковдру. Легкий холод може застати вас зненацька, коли ви спите і у вас немає можливості контролювати умови свого сну. Тому є сенс заздалегідь підготуватися до можливих сценаріїв раптового похолодання і заготовити зайву ковдру або взяти з собою додатковий светр. Краще спітніти, ніж замерзнути. Щоб підвищити свої шанси перед особою легкого холоду, варто не лише зробити «домашнє завдання» по утепленню ковдрами-светрами, але і додати в «кеш» своєї голови пам’ятку про те, що дме вітер і розслаблятися не можна. Тобто, навіть коли ви сидите де-небудь в офісі на важливій зустрічі, в голові треба обов’язково «забронювати» думка про холод. Коли ви пам’ятаєте про холод і віддаєте собі звіт в тому, що він є і що він на вас впливає, ви вже на 50% підвищуєте свої шанси не захворіти.

Профілактика врятує світ

Набагато легше не хворіти, якщо ви регулярно виконуєте прості, але ефективні дії:

Загартовуйтеся

  • Навіть пара хвилин холодної води в кінці щоденного ранкового купання вже здатні творити чудеса.

Одягайтеся

  • Зони ризику, які потребують уваги в першу чергу: спина, груди і шия.

Спіть

  • Це дуже важливий момент, оскільки недолік сну веде до поганого самопочуття і зниження імунітету.

Пийте гарячі напої

  • Неважливо, кава це, чай або просто окріп. Зайвий стаканчик чогось теплого не тільки нагадає вашому організму, що про нього піклуються, але і дозволить на контрасті точніше визначати джерела холоду.

Приймайте гарячий душ.

  • Навіть якщо вам не холодно. Ніколи не буває зайвим погріти спину і шию.

Шокові заходи: помститися холоду

Буває так, що ви потрапляєте в лютий мороз, при цьому ви віддаєте собі звіт у небезпеці захворіти, але поруч, як на зло, ні тепла джоуля. У таких випадках навіть склянка гарячого чаю не здатна перекрити «шкоду», заподіяну холодом. У такій ситуації потрібно, як і раніше, тримати в голові думку про холод. Неважливо, що він виграв битву, адже ви все ще в змозі перемогти у війні!

Помстіться лютій зимі, гарненько попарьтеся в душі, при цьому одночасно заливаючи в глотку гарячий чай з лимоном. Одягніться у все, що у вас є, накрийте усіма ковдрами, які вам доступні, і вирушайте спати. І спіть так багато, як хочеться, не встаючи на звук будильника. Краще проспати роботу, але бути здоровим, ніж по-геройськи бути в офісі вчасно, але з початком хвороби.

І на закуску – рецепт здоров’я від гуру інтегральної йоги Шрі Ауробіндо

«Єдина хвороба – це недостатність свідомості. На більш пізніх стадіях, коли в нас міцно встановиться внутрішня безмовність і ми будемо в змозі сприймати ментальні і вітальні вібрації, ми зможемо точно так само відчувати вібрації хвороби і відводити їх перш, ніж вони зможуть увійти у нас. Якщо ви будете усвідомлювати це ваше навколишнє „я”, – писав Шрі Ауробіндо учневі, ви зможете вловити думку, пристрасть, навіювання чи силу хвороби і запобігти їх вторгненню в вас».

Джерело: ukr.media