Гормон щастя: 95% серотоніну знаходиться в кишечнику

3 Жовтня 2018 09:11

Серотонін часто називають “гормоном щастя”, він виробляється в організмі в моменти екстазу, його рівень підвищується під час ейфорії і знижується під час депресії.

95% СЕРОТОНІНУ (ГОРМОНУ ЩАСТЯ) В КИШЕЧНИКУ!

Серотонін часто називають “гормоном щастя”, він виробляється в організмі в моменти екстазу, його рівень підвищується під час ейфорії і знижується під час депресії. Але поряд з найважливішим завданням дарувати нам гарний настрій, він виконує в організмі ще масу функцій.

ЩО ТАКЕ СЕРОТОНІН?

Серотонін виконує роль хімічного передавача імпульсів між нервовими клітинами. Хоча, ця речовина виробляється в мозку, де і виконує свої первинні функції, приблизно 95 % синтезується серотонін в шлунково-кишковому тракті та тромбоцитах. В організмі постійно циркулює до 10 мг серотоніну.

Серотонін відноситься до біогенних аміни, метаболізм схожий з метаболізмом катехоламінів. Нейромедіатор і гормон, який бере участь у регуляції пам’яті, сну, поведінкових і емоційних реакціях, контроль кров’яного тиску, терморегуляції, харчових реакціях. Утворюється в серотонінергичеських нейронах, епіфізе, а також ентерохромаффірових клітинах шлунково-кишкового тракту.

95% серотоніну в людському організмі локалізовано в кишечнику, це основне джерело серотоніну крові.

У крові він міститься переважно в тромбоцитах, які захоплюють серотонін з плазми.

ЯК УТВОРЮЄТЬСЯ СЕРОТОНІН В МОЗКУ?

Відомо, що рівень серотоніну зашкалює в моменти щастя і падає під час депресії. 5-10% серотоніну синтезується шишкоподібної залозою з життєво необхідної амінокислоти триптофану. Для його виробництва абсолютно необхідний сонячне світло, саме тому в сонячні дні наш настрій на висоті. Цим процесом можна пояснити і загальновідому зимову депресію.

ЯКУ РОЛЬ СЕРОТОНІН ГРАЄ В НАШОМУ ЗДОРОВ’Ї?

Серотонін допомагає передати інформацію з однієї ділянки мозку на іншу. Крім того, він впливає на безліч психологічних та інших процесах в організмі. З 80-90 мільярдів клітин головного мозку серотонін справляє прямий або опосередкований вплив на більшість з них. Він зачіпає роботу клітин, які відповідають за настрій, сексуальне бажання і функцію, апетит, сон, пам’ять і здатність до навчання, температуру та деякі аспекти соціального поведінки.

Доведено, що при зниженні серотоніну підвищується чутливість больової системи організму, тобто навіть саме слабке подразнення висловлюється сильним болем.

Серотонін також може впливати на функціонування серцево-судинної, ендокринної систем і роботу м’язів.

Дослідження показали, що серотонін може грати роль в утворенні грудного молока, а його недолік може стати першопричиною раптової смерті грудної дитини під час сну.

  • Серотонін нормалізує згортання крові; у хворих зі схильністю до кровотеч кількість серотоніну знижено; введення серотонинаспособствует зменшення кровоточивості
  • стимулює гладку мускулатуру судин, дихальних шляхів, кишечнику; при цьому посилює перестальтику кишечника, зменшує добову кількість сечі, звужує бронхіоли (розгалуження бронхів). Недолік серотоніну може викликати кишкову непрохідність.
  • Надлишок гормону серотоніну в регулюючих структурах головного мозку пригнічує функції статевої системи.
  • Серотонін бере участь у патогенезі захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема, карціноідного синдрому і синдрому подразненого кишечника. Визначення концентрації серотоніну в крові в клінічній практиці використовують переважно в діагностиці карціноідних пухлин черевної порожнини (тест позитивний у 45% випадків карциноида прямої кишки). Дослідження серотоніну крові доцільно використовувати в комплексі з визначенням екскреції метаболіту серотоніну (5-НІАА) з сечею.

ЯКИЙ ЗВ’ЯЗОК МІЖ СЕРОТОНІНОМ І ДЕПРЕСІЄЮ?

Настрій людини багато в чому залежить від кількості серотоніну в організмі. Частина серотоніну виробляється мозком, але разом з тим, досить велика його частина виробляється кишечником.

Не виключено, що саме дефіцит серотоніну в кишечнику і визначає розвиток депресії. А його недолік в головному мозку – всього лише наслідок, супутня ознака.

Причому цей феномен може пояснити і побічний ефект від застосування найпоширеніших засобів для лікування депресії. Адже часто використовувані антидепресанти (інгібітори зворотного захоплення серотоніну) діють і на кишечник, викликаючи нудоту і порушення травлення.

А дефіцит серотоніну підвищує больовий поріг чутливості, викликає порушення моторики кишечника (СРК, запори та діарею), секреції шлунка і дванадцятипалої кишки (хронічні гастрити і виразки). Брак серотин позначається на метаболізмі корисної мікрофлори товстого кишечника, пригнічуючи його.

Крім Дисбіозу кишечника, причиною нестачі серотоніну в організмі можуть бути і всі інші захворювання органів травлення, що призводять до поганого засвоєння з їжі необхідних організму речовин, наприклад триптофану.

Ймовірно, причина в низькій кількості клітин головного мозку, відповідальних за вироблення серотоніну, а також у відсутності рецепторів, здатних отримати вироблений серотонін. Або виною всьому дефіцит триптофану – незамінна амінокислота з якої складається серотонін. Якщо має місце хоча б одна з цих проблем, є велика ймовірність депресії, а також одержимо-нав’язливих нервових розладів: занепокоєння, паніки і напади безпричинного гніву.

У той же час поки достеменно не відомо – дефіцит серотоніну викликає депресію, або депресія примушує рівень серотоніну знижуватися.

ЯКИЙ ЗВ’ЯЗОК МІЖ СЕРОТОНІНОМ І ОЖИРІННЯМ?

Однак, крім цього існують і деякі причини, які дійсно пов’язують депресію і ожиріння.

Відкладення жиру, переважно в області живота, викликане дією кортизолу, рівень якого підвищений при хронічному стресі і депресивних розладах.

Люди, у яких була діагностована депресія клінічно, набагато швидше набирають об’єм в талії, ніж здорові. Більш того, депресивним хворим набагато важче дотримуватися дієти. Існує взаємозв’язок між викидом інсуліну і виділенням серотоніну ( нейромедіатора, що відповідає за настрій).

Коли ми з’їдаємо щось, цукор, потрапивши в кров, викликає викид інсуліну. Інсулін перетворює глюкозу всередину клітини, а так само запускає ряд процесів, які приводять до виділення серотоніну.

Надходження в організм вуглеводів (без різниці, простих або комплексних) автоматично призводить до “викиду” підшлунковою залозою гормону інсуліну. Завдання цього гормону в тому, щоб вилучити з крові зайвий цукор (глюкозу).

Якби не інсулін, кров після прийому їжі швидко стала б густий як патока. Принципово важливо те, що попутно інсулін “забирає” з крові ще й всі незамінні амінокислоти і відправляє їх у м’язи. (Не випадково ж качки вважають інсулін другим за значенням допінгом після стероїдів!) Але ось заковика”: єдина амінокислота, яка не піддається інсуліну – триптофан.

Триптофан, який залишився в крові, пробирається в мозок, і при цьому підвищується рівень серотоніну.

Триптофан міститься в будь-якій, багатої тваринними білками (протеїнами) їжі. Але, споживання протеїнової їжі, однак, не позначається підвищенням вмісту серотоніну в мозку.

Серотонін дає відчуття насичення.

Якщо серотоніну мало, то потрібна все більша і більша кількість інсуліну, а значить більше солодкого. З іншого боку можна використовувати солодке або будь-яку їжу з вуглеводами для підвищення настрою. Чим більше солодкого, тим сильніше викид серотоніну. Це властивість підвищувати собі настрій солодощами використовується підсвідомо. Хочеться шоколадки після стресу? Під час ПМС? Взимку, під час коротких зимових днів? Кинули палити і тягне на солодке? ( нікотин так само викликає викид серотоніну, тому його люди замінюють солодощами). Приємний спосіб підняти собі настрій. Правда такий підйом настрою дорого дається. Всі з’їдені калорії заради серотониновой підживлення переходять в жирову тканину. А кортизол штовхає їх саме в області талії і живота.

Ми, по суті, лише на 10% люди, а все інше — мікроби

Вони населяють нашу шкіру, живуть в носоглотці, на всьому протязі кишечника. Приміром, тільки в кишечнику міститься майже 2 кг бактерій. Звичайно, вони дрібніше людських клітин в 10-100 разів, але вони сильно впливають на наше життя.

Чи знаєте ви, що мікроби люблять побалакати? Так-так, вони розмовляють, але тільки на своїй мові.

Ми живемо в світі бактерій, і вони впливають на нас більше, ніж ми думаємо.

Мікробіота регулює всі процеси в нашому організмі. Мікроорганізми беруть участь у багатьох видах обміну, синтезують необхідні нам речовини, наприклад вітамін В12, біогенні аміногистамини, в тому числі серотонін – гормон радості.

У кишечнику серотоніну міститься 95%, а в голові – всього 5 %. Ось вам відповідь. Серотонін грає важливу роль в регуляції моторики та секреції в шлунково-кишковому тракті, посилюючи його перистальтику і секреторну активність. Крім того, серотонін грає роль фактора росту для деяких видів симбіотичних мікроорганізмів, посилює бактеріальний метаболізм в товстій кишці. Самі бактерії товстої кишки також вносять певний внесок у вироблення серотоніну кишечником, оскільки багато видів симбіотичних бактерій мають здатність декарбоксилировать триптофан. При Дисбіозі і ряді інших захворювань товстої кишки продукція серотоніну кишечником значно знижується.

Виявилося, що грубі компоненти рослинної їжі нам не просто потрібні, а життєво необхідні. Цей “баласт” захищає нас від безлічі несприятливих факторів і служить “їжею” для корисної мікрофлори кишечника.

СЕРОТОНІН З КИШЕЧНИКА КОНТРОЛЮЄ МАСУ КІСТОК

Всі знають, що серотонін – хімічний посередник передачі нервового імпульсу в мозку, що він впливає на емоції і настрій. Але мало хто в курсі, що у мозку виробляється всього-то 5% серотоніну, а основна частина – до 95% створюється клітинами шлунково-кишкового тракту. Головним чином, дванадцятипалої кишкою. Кишковий серотонін бере участь у травленні, але не тільки.

Більш того, кишковий серотонін контролює не задоволення, а гальмує формування кісток.

Учені з Колумбійського університету в Нью-Йорку (США) прийшли до такого висновку, провівши дослідження, в рамках якого оцінювалася роль білка Lrp5 (LDL-receptor related protein 5), що контролює швидкість утворення серотоніну, у розвитку остеопорозу. Справа в тому, що при обстеженні пацієнток з рідкісними важкими формами остеопорозу було встановлено, що і катастрофічна втрата кісткової маси, і її різке збільшення пов’язані з двома різними мутаціями гена Lrp5. Вчені заблокували роботу гена цього білка в кишечнику мишей, що призвело до різкого зменшення кісткової маси у гризунів.

В клітинах кишечника мишей дослідники виявили велику кількість ферменту, що перетворює отримується з їжею амінокислоту триптофан в серотонін. Синтезується серотонін переноситься кров’ю в клітини кісткової тканини, де блокує функцію остеобластів. Коли мишей стали годувати їжею з пониженим вмістом триптофану, синтез серотоніну також зменшився, а кісткова маса, відповідно, збільшилася. До такого ж ефекту призвело застосування речовин, що пригнічують синтез серотоніну в клітинах кишечника.

Але серотонін з кишечника має подожительную зворотний бік медалі!

Велика частина серотоніну надходить у кров, де накопичується в тромбоцитах і грає важливу роль в системі згортання крові.

Тромбоцити збагачуються серотоніном при проходженні через судини шлунково-кишкового тракту і печінки. Серотонін виділяється з тромбоцитів під час їх агрегації, спричиненої АДФ, адреналіном, колагеном.

Серотонін володіє багатьма властивостями: дає судинозвужувальний ефект, змінює артеріальний тиск, є антагоністом гепарину; при тромбоцитопенії здатний нормалізувати ретракція кров’яного згустку в присутності тромбіну прискорювати перехід фібриногену в фібрин.

Велика роль серотоніну в перебігу алергічних реакцій, у діяльності центральної нервової системи, серця і судин, рухового апарату і в розвитку інфекційних захворювань.

ЧИ МОЖЕ ДІЄТА ВПЛИВАТИ НА ЗАПАС СЕРОТОНІНУ? ПРИСУТНІЙ СЕРОТОНІН В ПРОДУКТАХ?

Може, але опосередковано. На відміну від багатих кальцієм продуктів, які збільшують рівень цього мінералу в крові, немає ніяких продуктів, які можуть вплинути на кількість серотоніну. Однак, є продукти і деякі живильні речовини, які можуть збільшити рівень триптофану – амінокислоти, з якої складається серотонін.

Серотонін – це гормон, що виробляється в людському організмі. Тому серотоніну в продуктах харчування немає і бути не може.

Але збільшити вироблення серотоніну в організмі допоможуть Вам саме продукти харчування.

Найпростіший спосіб підвищити рівень серотоніну – це поїсти солодкого. Між іншим, простих вуглеводів, які сприяють виробленню серотоніну, багато і у випічці, і навіть простому білому хлібі.

Однак такий шлях збільшення кількості серотоніну в організмі тягне за собою появу залежно від солодкого.

Це вже доведено вченими на підставі експериментів, проведених над лабораторними тваринами. Механізм виникнення залежності від солодкого дуже простий: Ви їсте солодке, різко підвищується рівень серотоніну, потім цукор переробляється, кількість його в крові падає, організм починає вимагати ще серотоніну, тобто солодощів. Ось таке порочне коло.

Тому метод підвищення серотоніну за допомогою солодкого поки залишаємо на крайній випадок.

Для того, щоб в організмі в нормальних кількостях вироблявся серотонін, необхідно, щоб з їжею надходила

амінокислота триптофан

– саме він є попередником серотоніну в організмі. У яких продуктах триптофан є і скільки потрібно з’їсти, щоб забезпечити себе серотоніном?

Триптофан — незамінна амінокислота, що значить для його поповнення є єдине джерело — їжа. Триптофан міститься в будь-якій, багатої тваринними білками (протеїнами) їжі. Споживання протеїнової їжі, однак, не позначається підвищенням вмісту серотоніну в мозку.

Причиною цього є наявність гематоенцефалічного бар’єру, лімітуючого надходження в мозок великих молекул. При перетравленні протеїнової їжі вивільняється кілька амінокислот, подібних за розмірами з триптофаном і конкуруючих з ним у переміщенні в мозок. Як не дивно це звучить, щоб у мозок потрапило більше триптофану, треба їсти те, що майже цілком складається з вуглеводів,- такі, наприклад, продукти, що містять складні вуглеводи, як хліб, рис, паста або чисті вуглеводи: столовий цукор або фруктозу.

Який механізм? Їжа, збагачена вуглеводами, стимулює виділення з підшлункової залози інсуліну, регулює вміст цукру в крові, що циркулює в організмі. Крім цієї основної функції інсулін виконує ряд інших — зокрема, він стимулює синтез тілесних тканинах білків, що містяться в крові амінокислот. Конкурентні амінокислоти триптофану залишають кров’яне русло йдучи на синтез білка і його концентрація в крові пасивно підвищується, відповідно до цього зростає кількість молекул триптофану, що переходять у мозок. Таким чином ефективне надходження триптофану в мозок опосередковано залежить від кількості прийнятої вуглеводної їжі.

Висновок: вуглеводна їжа, споживана відповідно до правильно розрахованим режимом, може зробити благотворний вплив на настрій і послабити тягар хвороб, пов’язаних з пригніченням серотонинной системи.

МОЖУТЬ ТРЕНУВАННЯ ПІДВИЩИТИ РІВЕНЬ СЕРОТОНІНУ?

Спорт може поліпшити ваш настрій. Дослідження показали, що регулярні тренування можуть бути настільки ж ефективним лікуванням депресії як антидепресанти або психотерапія. Якщо раніше вважалося, що для досягнення потрібного ефекту необхідно кілька тижнів занять, то недавнє дослідження, проведене в університеті Техасу в Остіні, підтвердило – 40 хвилин фітнесу цілком достатньо, щоб повернути позитивний настрій.

Проте залишається неясним принцип впливу спорту на депресію. Багато дослідників вважають, що фітнес впливає на рівень серотоніну, але немає ніяких категоричних доказів цього факту.

У чоловіків і жінок однаковий рівень серотоніну?

Дослідження показують, що у чоловіків дійсно трохи більше серотоніну, ніж у жінок, але різниця незначна. Це цілком може пояснювати той факт, що слабкій статі краще відомо, що таке депресія. При цьому у чоловіків і жінок абсолютно різна реакція на зниження серотоніну. Вченими був проведений експеримент, коли штучно зменшували кількість триптофану. Чоловіки ставали імпульсивними, але не пригніченими, а жінки відзначали поганий настрій і небажання спілкуватися – що є найбільш характерними ознаками депресії.

У той час як обробна система серотоніну представників обох статей однаково працює, сам серотонін використовується по – різному – вважають фахівці. Останні дослідження покликані відповісти на питання – чому жінки частіше ніж чоловіки відчувають занепокоєння і перепади настрою, в той час як чоловіки запивають депресію спиртним.

Є докази, що жіночі статеві гормони можуть також взаємодіяти з серотоніном, що помітно погіршує настрій перед менструацією і під час менопаузи. З іншого боку, у чоловіка стабільний рівень статевих гормонів до середніх років, потім їх кількість знижується.

НАДАЄ СЕРОТОНІН ВПЛИВ НА РОЗВИТОК СЛАБОУМСТВА І ХВОРОБА АЛЬЦГЕЙМЕРА?

Медицина вважає, що з віком сповільнюється робота нейромедіаторів. Численні дослідження по всьому світу виявили недолік серотоніну в мозку померлих пацієнтів, що страждають хворобою Альцгеймера. Вчені припустили – можливо дефіцит серотоніну спостерігався через зменшення числа рецепторів, які відповідають за передачу серотоніну. При цьому поки немає ніяких доказів того, що збільшення рівня серотоніну запобігає хвороба Альцгеймера або затримує розвиток слабоумства.

ЯКИЙ СИНДРОМ СЕРОТОНІНУ ТА НЕБЕЗПЕЧНИЙ ВІН?

Антидепресанти взагалі-то вважають безпечними, однак, у рідкісних випадках можливий синдром серотоніну – коли концентрація цієї речовини в мозку занадто велика. Найчастіше це відбувається, коли людина приймає два і більше ліків, які можуть впливати на рівень серотоніну. Це може статися, якщо ви приймаєте ліки від головного болю і в той же час п’єте засіб від депресії.

Проблеми можуть початися, якщо ви збільшите дозування. Несприятливий ефект може спостерігатися і при вживанні декількох ліків від депресії. Тому щоб уникнути синдрому серотоніну обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Нарешті, такі наркотики, як екстазі або ЛСД також можуть викликати синдром серотоніну.

Ознаки синдрому можуть пройти за кілька хвилин, а можуть давати знати про себе годинами. Вони включають невгамовність, галюцинації, прискорене серцебиття, підвищення температури тіла, втрату координації, судоми, нудоту, блювоту, діарею, і швидкі зміни в кров’яному тиску. У таких випадках необхідно терміново припинити прийом лікарських засобів, щоб зупинити вироблення серотоніну і звернутися за медичною допомогою.

СЕРОТОНІН – МЕДІАТОР АЛЕРГІЇ

Серотонін служить одним з головних нейромедіаторів ЦНС. Надає патогенетичний вплив на організм. У людини активна діяльність цієї речовини проявляється тільки по відношенню до тромбоцитів і до тонкого кишечнику. Ця речовина служить медіатором роздратування. Активність його негайних алергічних проявах малозначуща. Також ця речовина виділяється з тромбоцитів і викликає короткочасний спазм бронхів.

Карціноіди як правило виділяють серотонін. Основою для утворення цієї речовини є триптофан, який ракові клітини витягають з плазми. Карціноід може використовувати близько половини всього триптофану, що отримується з їжі. У результаті кількість залишився триптофану може бути недостатнім для утворення білків і вітаміну PP. Зважаючи на це, у онкохворих з множинними метастазами часто реєструються прояви білкової дистрофії.

Серотонін сприяє секреції і зменшує темпи всмоктування стінками кишечника, а також стимулює перистальтику. Припускають, що саме підвищену кількість цієї речовини є фактором діареї при карциноїдному синдромі.

Зайве виділення тільки серотоніну не може бути причиною появи припливів. У розвитку вазомоторних порушень беруть участь багато пептидні гормони і моноаміни, при цьому в окремих людей їх процентне відношення буває різним.

В ОСІННІЙ ДЕПРЕСІЇ ВИНЕН СЕРОТОНІН

Вченими було доведено, що активність серотоніну змінюється в залежності від пори року. Саме це може бути причиною пригніченого настрою, яке часто насувається з приходом осені.

Нейромедіатор серотонін є своєрідним передавачем сигналів між нейронами головного мозку, які відповідають за настрій, харчове звички, статева поведінка, сон і енергообмін. Як все нейромедіатори, дана речовина надходить в синаптичну щілину через нейрон, який передає сигнал, і впливає на рецептори нейрона, який цей сигнал приймає.

Основний регулятор кількості цієї речовини в синаптичної щілини – білок, який переносить його надлишок назад в нейрон, що передає сигнал. Таким чином, чим активніше цей білок, тим слабкіше дію серотоніну. Дуже багато антидепресанти розроблені саме на основі принципу блокування цього білка.

Був проведений ряд досліджень, в ході яких було встановлено, що активність білка, який переносить серотонін, збільшується восени і взимку, тобто в той час, коли нам так не вистачає сонця. Ці дані пояснюють, чому в осінньо-зимовий період у нас з’являються симптоми депресії, а саме порушується сон, погіршується настрій, ми починаємо переїдати, стаємо млявими і постійно втомленими.

Для уникнення брак цієї речовини рекомендується як можна частіше бувати на свіжому повітрі, а найкраще відвідувати солярії. Ця речовина виробляється під впливом ультрафіолетових променів, які втрачають свою активність в холодну пору року. Крім цього, можна з’їдати по одному банану в день: цей тропічний фрукт сприяє виділенню гормону щастя.

СЕРОТОНІН І МЕЛАТОНІН

Мелатонін виробляється шишкоподібною залозою з серотоніну, який у свою чергу синтезується організмом з незамінної амінокислоти триптофану. Коли ми споживаємо триптофан з їжі, організм перетворює значну частину його в серотонін. Однак ферменти, завідувачі перетворенням серотоніну в мелатонін, придушуються освітленням, ось чому цей гормон виробляється вночі. Недолік серотоніну веде до нестачі мелатоніну що в результаті призводить до безсоння. Тому часто першою ознакою депресії є проблема з засипанням і прокидання. У людей, які страждають депресією, ритм виділення мелатоніну сильно порушений. Наприклад, пік виробництва цього гормону припадає на час від світанку до півдня замість звичайних 2 годин ночі. У тих же, хто страждає ще швидкою стомлюваністю, ритми синтезу мелатоніну змінюються абсолютно хаотично.

СЕРОТОНІН І АДРЕНАЛІН

Серотонін і адреналін

– це тільки два з близько тридцяти нейротрансмітерів, складних органічних речовин, молекули яких здійснюють взаємозв’язок і взаємодія клітин нервової тканини.

Серотонін контролює ефективність роботи інших трансмітерів, як би стоїть на сторожі і вирішує: пропускати чи ні даний сигнал у мозок. У результаті виходить: при дефіциті серотоніну цей контроль слабшає і адреналові реакції, проходячи в мозок, включають механізми тривоги і паніки навіть коли особливої то і підстав для цього немає, адже вартовий, який вибирає пріоритетність і доцільність реагування в дефіциті.

Джерело: ukr.media