МОЗ планує прийняти методи щодо зміцнення здоров’я українців

5 Жовтня 2018 17:38

Doctor writing out RX prescription selective focus

Підвищення акцизу, заборона реклами та припинення ліцензування народних лікарів – ось що входить в плани політиків.

Мета цих заходів – хоча б на 10% зменшити число тих, хто зловживає алкоголем. І домогтися, щоб число курців-українців старших 15 років не перевищувала 18, 5%.

Під аналогічну заборону потрапляє реклама продуктів, що містять надмірну кількість солі, цукру, жирів і трансжирів. В Україні, нарешті, вирішили розробити норматитвно – правові акти з контролю вмісту трансжирів і харчових продуктах, їх вилученню та заміні на ненасичені жири.

Виробники повинні будуть інформувати споживачів про точний вміст у продуктах солі, цукру, трансжирів, паралельно вказуючи на упаковці їх співвідношення з рекомендованими нормами споживання.

А в навчальних закладах та на прилеглих до них територіях збираються заборонити продаж висококалорійних продуктів з надмірним вмістом інгредієнтів, шкідливих для здоров’я. Все це робиться для того, щоб серед наших співгромадян було менше страждаючих ожирінням і цукровим діабетом. Якщо всього на 30% знизити споживання в країні солі, помітно менше українців будуть страждати від гіпертонії, – сподіваються в Моз.

Також Моз планує зайнятися брудним повітрям, шумом, електромагнітними полями, які теж підривають здоров’я нації.

Щорічно в ДТП гинуть тисячі і травмуються десятки тисяч українців. Щоб скоротити цей травматизм, рекомендується створити в країні систему нагляду за дорожнім рухом і таким чином знизити кількість аварій на 25%.

В уряді вважають, що, якщо все задумане вдасться реалізувати до 2030 року в Україні на третину зменшиться передчасна смертність від серцево-судинних захворювань, раку, цукрового діабету.

Також Кабінет міністрів затвердив законопроект, який передбачає скасування видачі спеціальних дозволів на заняття народною медициною. Щоб різні шахраї, що видають себе за цілителів, не позбавляли громадян їх законного права на охорону здоров’я і лікування в медустановах.

У новому законопроекті підкреслюється, що наявність спецдозволу на заняття народною медициною у людини, яка дійсно володіє нетрадиційною методикою лікування, не гарантує безпеки їх використання, якісну та своєчасну медичну допомогу. А регламентація роботи цілителів не входить до компетенції Міністерства охорони здоров’я, оскільки практика народної медицини не відповідає сучасним медичним науковим знанням.

Тепер від українського Моз цілителі не отримають « сертифікатів», що підтверджують їх кваліфікацію та право лікувати людей. Варто ризикувати своїм здоров’ям буде вирішувати кожен громадянин в індивідуальному порядку. Але при цьому потрібно пам’ятати, що в Моз із скаргою на народного цілительства вже буде не можна звертатися, тому що регламентація діяльності цілителів в його компетенцію вже не входить.

Джерело: ukr.media