Не дарма манго називають “королем фруктів” – 6 незаперечних плюсів для здоров’я

5 Жовтня 2018 17:51

Соковите і солодке манго відоме в світі як джерело вітамінів.

Відкусіть шматочок цього тропічного фрукта і пориньте в насолоду. Ви, звичайно, зацікавитесь, чи може щось настільки смачне бути ще й корисним. Однозначно, так! Незважаючи на достатньо високий вміст цукру, манго має цілу низку переваг. Ми ознайомимо вас з найбільш корисними властивостями диво-фрукта.

Манго захищає від онкологічних захворювань

Плоди манго містять більше десятка видів поліфенолів. Ці рослинні сполуки мають антиоксидантну дію, яка захищає клітини від пошкодження ДНК, що може спричинити важкі захворювання (такі як діабет 2 типу та рак). За результатами досліджень, антиоксиданти манго суттєво пригнічували ріст клітин раку молочної залози.

Манго зміцнює імунну систему

В одній чашці манго міститься чверть денної норми вітаміну A, а ця поживна речовина незамінна для правильної роботи імунної системи (включаючи виробництво та активність білих кров’яних тілець). Дефіцит цього вітаміну тісно пов’язаний з схильністю до підхоплення інфекцій.

Манго покращує стан шкіри і волосся

Вітамін А, що міститься в манго, є основним елементом для утворення та підтримки різних типів епітеліальних тканин – шкіри, волосся та сальних залоз. Останні, які прикріплені до волосяних фолікулів, відповідають за здоровий стан волосся. Одна чашка манго також забезпечує близько 75% щоденної норми вітаміну С. Ця поживна речовина потрібна для виробництва колагену, це тип тканини, який надає шкірі еластичності і допомагає уникнути зморшок і провисання.

Манго полегшує закреп

При проведенні досліджень серед людей, що страждають на хронічний закреп, було виявлено, що манго дає більше позитивних результатів, ніж вживання аналогічної кількості ізольованого волокна. Але варто пам’ятати, що манго має високий вміст коротколанцюгових вуглеводів, і у декого споживання манго може призвести до підвищеного газоутворення. Тому людям із синдромом роздратованого кишківника слід споживати манго з обережністю.

Манго добре регулює цукор у крові

Здається малоймовірним, що такий солодкий фрукт може регулювати рівень цукру в організмі. Але було проведене дослідження, де протягом 12 тижнів 20 людей з проблемою ожиріння включили в раціон 10 грам перетертої, висушеної м’якоті манго (це еквівалент половині свіжого фрукта). По закінченні експерименту рівень глюкози в усіх учасників значно знизився. Дослідники вважають, що це завдяки роботі біологічно активних компонентів – антиоксидантів, що міститься в плодах.

Манго – еліксир для ваших очей

Антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, що містяться в манго, є незамінними для зору. Ці дві природні сполуки захищають сітківку та лінзу, збільшують візуальний діапазон, зменшують дискомфорт від відблисків, покращують візуальний контраст, захищають очі від шкідливих ультрафіолетових променів, сповільнюють прогресування катаракти та дегенерації макули.

Як ввести в раціон більше манго?

На щастя, манго можна компонувати з дуже різноманітними стравами, як солодкими, так і кислими. До прикладу, можна нарізати манго тоненькими скибочками на тост чи додати фрукт до йогурту чи каші. Манго добре збивається в смузі, є чудовим додатком до тако, сальси, тунця чи просто салату з куркою. Додавайте манго до риби або просто до злакових страв, таких як кіноа чи дикий рис. А ще можна використовувати манго в десерти – пудинг з чіа, морозиво з кокосового молока. Навіть можна спробувати приготувати маргариту з манго!

Цей вишуканий фрукт принесе багато користі вашій шкірі, волоссю, очам та імунній системі.

 

Джерело: ukr.media