Закривати й видобувати газ: іноземні експерти дали декілька порад, що робити із хмельницьким сміттєзвалищем

24 Жовтня 2018 10:28

Упродовж двох днів у Хмельницькому говорили про проблему сміття. Українські та іноземні експерти слухали про проблеми із твердими побутовими відходами в ОТГ області та ділились досвідом інших країн. Не оминули і проблеми хмельницького сміттєзвалища. Щодня туди потрапляє більше сотні тон різного роду відходів.

Як розповів директор комунального підприємства «Спецкомунтранс» Олександр Зімін, сьогодні на полігоні працює установка, яка видобуває зі сміття газ і переробляє його в електроенергію. Окрім того, здійснюється сортування.

«Маємо два договори з приватними підприємцями, у яких 15-20 людей займаються сортуванням відходів. Також, працює екобус. Було питання з приводу анулювання ліцензії підприємству, яке забирає у нас зібрані небезпечні відходи. Зараз йде розгляд його оскарження, рішення остаточного не прийнято, то ми працюємо далі згідно з графіком», – розповідає Олександр Зімін.

Окрім того, в обласному центрі, дослідили морфологію сміття, встановили підземні контейнери, контейнери для збору скла. У планах – збудувати повноцінний сміттєпереробний завод. Перший крок до його створення зроблено – готовий документ техніко-економічного обґрунтування.

Норберт Нойгаус колишній віце-мер міста Трір, що у Німеччині, розповідає, що йому із командою у своєму місті вдалося побудувати подібний завод і, навіть, почати на ньому заробляти.

«Робота з відходами – це взагалі збиткова робота, і це, скоріше, те на що треба витрати гроші, ніж заробляти. Але, звісно, можна заробити на таких матеріалах, як папір чи скло, пластик, залежно від ситуації на ринку. Сміттєзвалище – це дуже дорого. Ми 15 років тому закрили своє сміттєзвалище, але досі виходить забруднена вода. Місто в рік витрачає мільйон євро на очистку цієї води. Ми інвестували у покриття нового сміттєзвалища 13 мільйонів євро і ще 65 акумулювали, щоб його обслуговувати у майбутньому. Зауважу, що завод із переробки коштував 20 мільйонів євро»,- каже Норберт Нойгаус

За його словами, хмельницькому потрібен сміттєпереробний завод, але для цього має бути можливість сортувати відходи. Радить закривати існуючий полігон та видобувати газ.

«Полігон постійно піднімається і старе сміття дуже складно на щось переробити й отримати користь. Його потрібно закривати. Те, що накопичилось упродовж останніх 3-4 років ще може підлягати обробці, але для цього треба мати певні можливості, а вони, ймовірно, з’являться лише через 4-5 років», – додав експерт.

Як зазначив заступник міського голови Хмельницького Володимир Гончарук, полігон у Хмельницькому функціонує з 1956 року. За цей час зібрався чималий шар сміття.

«Якщо ми рекультивуємо і поступово закриваємо сміттєзвалище, то виникне ситуація, схожа зі Львовом, коли немає куди возити. Бо документально не визначено регіональних полігонів, де можна це робити», – додав Володимир Гончарук

Джерело: https://ye.ua/