14 продуктів, котрі впливають на ваші зуби набагато гірше, ніж солодощі

25 Жовтня 2018 12:20

Ви можете зіпсувати свою сяючу посмішку, навіть не підозрюючи про це

Окрім солодощів, існують продукти, котрі можуть сильно впливати на красу вашої посмішки. Можливо, ви вживаєте їх, навіть не задумуючись про негативні наслідки.

Дантисти рекомендують уникати вживання такої їжі, як:

Сухофрукти

“Вживаючи сухофрукти, ви насправді ніби їсте цукерки”, так говорить Стівен Штефаник, професор Мічиганського Університету. Сухофрукти липкі та мають високий вміст цукру. Це означає, що цукор застрягне між вашими зубами, що неодмінно спричинить карієс. Краще уникайте вживання сухофруктів, натомість ви можете з’їсти свіжі фрукти, інформує Ukr.Media.

Газировка

Мабуть, це не стане для вас сюрпризом, що газировка не є корисною для ваших зубів. В маленькій пляшечці газировки міститься близько 39 грамів цукру, що рівняється майже десяти чайним ложкам. “Але це не єдина проблема напою, котрий містить кислоту”, стверджує Тріція Кверті, дантист із Брукліна, у Нью-Йорку. Ця кислота може пошкоджувати емаль. Найгірше, якщо ви випиваєте газировку протягом дня, адже це збільшує ризик псування зубів через цукор та кислоту.

Сік

Майже як і газировка, сік містить кислоти, та дуже часто до нього додають цукор. Інколи кількість цукру доходить до 10 чайних ложок на порцію. Цукром харчуються бактерії, котрі містяться у роті, і спричиняють руйнування зубів. Принаймні дантисти нам залишають цікаву альтернативу – яблучний сік. “Зазвичай до такого соку не добавляють цукру” – говорить Тайрон Родрігес, чільник відділу дендрології у Єльській лікарні. Лікар пропонує добавляти води до яблучного соку, щоб розбавити натуральний цукор, котрий у ньому міститься, а також робити соки самому вдома.

Соус до пасти

Помідори є корисними, але в них міститься кислота. “Вживаючи томатну пасту разом із спагетті, ви піддаєтесь високому ризику ушкодження емалі”, повідомляє лікар Кверті. Кислотний соус знищує емаль на зубах, а зернята, котрі знаходяться у пасті, є чудовою їжею для бактерій, що спричиняють карієс. Кверті рекомендує робити пасту із сирним соусом, замість томатного.

Пляшкована вода

Навіть проста негазована вода може містити мінерали, котрі додаються для смаку. Вони здатні підвищувати кислотність. Взагалі подібна вода може містити аналогічну кислоту, як у каві чи чаєві. Важко сказати, які із брендів містять кислоти, але якщо ви побачите на етикетці слово “дистильована”, то отримаєте воду, котра містить менше кислоти, адже дистиляція знижує баланс PH (шкалу, котра є ідентифікатором кислотності) до більш нейтрального рівня. Краще використовувати звичайну воду.

Яблучний оцет

Яблучний оцет відомий завдяки своїм детоксифікуючим властивостям, але ви можете не розуміти, що він має високу кислотність, котра здатна руйнувати досить швидко зубну емаль. Обидва дантисти, з якими ми спілкувалися, зіштовхувалися із людьми, у котрих були пошкоджені зуби саме через вживання яблучного оцту. Якщо він є частиною вашої дієти, завжди розбавляйте оцет із водою. Випивайте таку суміш швидко, і відразу ж ополіскуйте ротову порожнину.

Кава, чай, фрапе

Кава та чай можуть допомогти вам піднятись та діяти, тобто отримати енергію, але вони не є друзями для ваших зубів. Обидва ці напої містять кислоти та є діуретиками, що означає, що вони спричиняють висушення ротової порожнини, що вже шкодить яснам. Фрапе, або холодна кава, через високий вміст цукру, також не є корисною для зубів.

Желейні вітаміни

Запам’ятайте, що желейні вітаміни, чи добавки з клітковиною, по суті є цукерками, адже вони містять цукор, є липкими, через що легко проникають у порожнини між зубами і важко звідти виводяться. Щоб уберегти зуби, використовуйте інші вітаміни, або ж менше прожовуйте желейні, а краще – ковтайте.

Чіпси зі смаком

Чіпси здатні пошкодити ясна, а також проникнути у щілини та дірки у зубах. Смакові добавки, якими приправляють чіпси, містять кислоту і несприятливо діють на зуби, і чим сильніша приправа, тим гірше для зубів. Краще спробувати попкорн або з’їсти жменьку горіхів замість чіпсів.

Ліки проти кашлю

Так само, як желейні вітаміни, ви можете не класифікувати ліки проти кашлю, як цукерки. Але, саме подібним чином вони діють на ваші зуби. Лікар Штефаник нагадує пацієнтам, котрі мають багато порожнин у зубах, що краще не смоктати подібні льодяники протягом цілого дня, а замінити їх на щось інше.

Алкоголь

Будь-який вид алкоголю може спричинити численні проблеми із зубами, особливо, коли ви звикли тримати випивку у руках протягом певного часу. У газованому алкоголі виробляється кислота, котра пошкоджує зубну емаль. Солодкі алкогольні напої також є шкідливими для здоров’я ваших зубів. Крім того, сам вміст алкоголю шкідливий для не тільки для організму, але і для ротової порожнини. Спирт висушує її, роблячи беззахисною перед хворобами та бактеріями.

Лід

Лід є дійсно твердим продуктом, оскільки вкусивши кубик льоду, ви ризикуєте зламати зуб. Лікар Штефаник стверджує, що він часто зіштовхується із подібною проблемою, адже зустрічає людей із щілинами у зубах. Вони полюбляють гризти лід, тим самим шкодячи власним зубам. Краще позбутися цієї шкідливої звички.

Енергетичні та спортивні напої

Не зважаючи на здорові та корисні назви, енергетичні та спортивні напої переповнені цукром та кислотами, що має подвійну негативну дію на ваші зуби. Більш того, більшість із них містить особливу липку субстанцію, котра використовується для забарвлення напоїв. У результаті, цукор та кислота залишаються на ваших зубах протягом довшого періоду часу. Замість цього, краще використовуйте звичайну воду.

Йогурт

Як йогурт може бути шкідливим для ваших зубів? Якщо ви вживаєте звичайний йогурт без ароматизаторів та цукру, то це навіть корисно, оскільки йогурт містить пробіотики та кальцій, що добре для здоров’я ротової порожнини. Але багато йогуртів містять підсолоджувачі, фрукти, масу цукру та різних кислот. Лікар Родрігес говорить, що таким чином продукт втрачає свої переваги. Краще вживати звичайний йогурт, додавши до нього фрукти за смаком. Це буде корисніше і для зубів, і для здоров’я в цілому.

Джерело: https://ukr.media