Австрія повернула понад тисячу листів, які під час Другої світової захопили на поштамті Кам’янця-Подільського

29 Жовтня 2018 11:06

Фото: www.ukrinform.ua

Технічний музей Відня передав Національному музею історії України у Другій світовій війні 1215 листів, захоплених на поштамті окупованого Кам’янця-Подільського. Як повідомляє «Укрінформ», в червні 1941 року листи вивезли до австрійської столиці.

«Понад 1200 листів, які були захоплені на поштамті окупованого Кам’янця-Подільського з початком війни у 1941 році, були у подальшому надіслані офіцером Вермахту Густавом Ольшлегером до Музею пошти Рейху у Відні. Після війни листи опинилися у Технічному музеї Відня, де були віднайдені в архівах у 2000-х роках. В 2010 році колекція листів була передана Національному музею історії України у Другій світовій війні. Ніким не прочитані і не цензуровані листи різними мовами датуються червнем-липнем 1941 року. Їх автори – військовослужбовці різних військових частин і різних родів військ, прикордонники південно-західних кордонів (75%), цивільне населення», – йдеться у повідомленні «Укрінформу».

Як розповів агентству заступник генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Любов Легасова крім наукової зацікавленості, наукової складової, вони розпочали ще й гуманітарну місію – знайти адресатів і вручити їм копії цих листів. На сьогодні вручено 652 листи. Музей продовжує досліджувати, систематизувати та аналізувати листи, розшукувати адресатів та вручати їм копії листів – для когось це перша і остання звістка від своїх загиблих родичів.

Окрім того, на майданчику Технічного музею Відня організовували виставку “Червневі листи. Непрочитана польова пошта з Кам’янця-Подільського, 1941”.

Наталя ГАРМАТЮК

Джерело: https://ye.ua/