У Летичеві буде музей Кармалюка

30 Жовтня 2018 07:29
У смт Летичів на Хмельниччині наступного року планують відкрити музей українського національного героя Устима Кармалюка, ватажка повстанського руху на Поділлі першої половини XIX століття.

Як зауважила голова Летичівської районної державної адміністрації Ірина Матлаєва, в районі є кілька місць, пов’язаних із життям народного героя, і одне з них – стара будівля по вулиці Чорновола в Летичеві, повідомляє Zruchno.Travel.

“У нас є пам’ятка архітектури – стара музична школа в центрі міста, неподалік від будинку культури. Колись там поруч була в’язниця, де утримували Устима Кармалюка. Хочемо зберегти цю пам’ятку, відреставрувати і зробити музей Кармалюка”, – зазначила Матлаєва.

Вона нагадала, що в центрі Летичева, поруч із костелом-санктуарієм Летичівської Богородиці встановлено пам’ятник Устиму Кармалюку, а на міському цвинтарі збереглася його могила. Крім того, районна влада планує облаштувати зону відпочинку на ще одному пам’ятному місці неподалік від села Кудинка, за 4 кілометри від автошляху Летичів – Стара Синява.

“Ми отримали грант на створення відпочинкової зони на березі річки Південний Буг – на місці, яке ми називаємо “Кармалюкове крісло”. За легендами, він там збирався зі своїми хлопцями на відпочинок. Хмельницька облдержадміністрація підтримує нас у тому, щоб створити і музей, і зону відпочинку”, – розповіла голова Летичівської райдержадміністрації.

Згідно з інформацією перс-служби Летичівської РДА, реконструкція будівлі під музей Устима Кармелюка на вул. Чорновола, 3 в смт Летичів запланована на 2019 рік. У перспективі також планується створити музей-садибу Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) в його рідному селі Марківці Летичівського району.