Громадський рух «Рідна країна» повертає Києву статус «столиці каштанів»

1 Листопада 2018 09:33

Каштани завжди були символом Києва та гордістю киян.  Але столична влада зуміла втягти в корупційний скандал навіть дерева. В 2013 році замість висаджених саджанців нібито сорту “Бріотті”, які мали цвісти криваво-червоним кольором і бути стійкими до захворювань, які закупили міські очільники, виявилися звичайними кінськими каштанами з білим цвітом. Нагадаємо, що каштани були замовлені в Італії і коштували місту близько мільйона гривень з місцевого бюджету.

Громадський рух “Рідна країна” взявся повернути Києву статус “столиці каштанів”. Про ініціативу команди розповів лідер Микола Томенко.

«Останнім часом, як не дивно, каштани стали символом корупції і безпорадності влади. Найбільш показовою стала історія, коли влада витратила близько мільйона гривень на закордонні каштани сорту “Бріотті”, які виявились звичайними кінськими каштанами.

Наша команда «Рідної країни» хочемо повернути Києву каштани “Бріотті”, але вже українські. Для столичної влади розкрию секрет як не витрачати мільйони. Виявляється, цей сорт каштанів вирощують в нашому українському розпліднику Національного заповідника «Качанівка», який ми залучили до співпраці. Цікаво, що цей сорт каштанів удосконалював київський ботанічний сад Фоміна для того, щоб вони могли виживати в складних погодних мовах. Тому  для експерименту ми висадили ці дерева в трьох різних районах.

Ми розуміємо значення каштанів для міста– про них складають вірші та пісні, на них приїжджають подивитись весною туристи і наша місія – підтримати наш символ. Своїм прикладом ми показуємо як при бажанні можна робити місто кращим, не витрачаючи бюджетні кошти».

Голова київського осередку Громадського руху “Рідна країна” Олександр Федоренко додав, що це далеко не перша ініціатива по благоустрою міста, яка обходиться без бюджетних коштів: “Ми плануємо й надалі працювати в цьому напрямку. Київ вже давно не найзеленіше місто Європи. Через величезну кількість забудов ми втратили природне середовище і легені міста. В наших планах зробити все, аби кияни могли бачити з вікон не лише бетонні джунглі”.

Джерело: http://ridna.ua/