“Відмазали”. Апеляційний суд остаточно «поховав» справу рюкзаків Авакова

6 Листопада 2018 10:02

«Ми категорично не погоджуємося з рішенням суду, але не можемо його оскаржити», – заявила адвокат Центру протидії корупції Олена Щербан

Апеляційний суд міста Києва 5 листопада відмовив у задоволенні скарги Центру протидії корупції на повторну відмову Солом’янського суду в оскарженні закриття справи рюкзаків щодо сина та заступника глави МВС Арсена Авакова.

Про це повідомляє прес-служба Центру протидії корупції (ЦПК).

«Таким чином будь-які юридичні можливості поновити справу щодо головних фігурантів «справи рюкзаків» остаточно втрачені», – підкреслюється у повідомленні.

Зазначається, що прокурор САП Олександр Снігєрьов під час судового засідання заявив, що ЦПК є заявником у справі «в широкому сенсі», але не є заявником «за документами».

«Такого поняття немає у чинному законодавстві – не зрозуміло, чому суд взагалі прийняв такі «аргументи». Зокрема, прокурор підготував заперечення з додатками, з якими адвокат ЦПК Олена Щербан мала ознайомитися за 15 хвилин під час перерви у судовому засіданні — це 39 сторінок. На прохання перенести засідання, щоб ознайомитися із матеріалами справи, суд відмовив. Виходить, справу розглянули блискавично швидко – за півтори години», – заявили у Центрі протидії корупції.

«У додатках була доповідна записка, яка фактично підтверджує, що справа почалася після заяви ЦПК. Це також підтверджує НАБУ у своїй офіційній відповіді, яку ми долучили до матеріалів справи. Однак суд закрив очі на ці аргументи. Ми категорично не погоджуємося з рішенням суду, але не можемо його оскаржити», – прокоментувала адвокат ЦПК Олена Щербан.

Нагадаємо, 8 жовтня Солом’янський суд вчергове повернув скаргу ЦПК на закриття справи рюкзаків щодо сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря. Це була друга відмова Солом’янського суду ЦПК.

Так, у липні прокурор САП Василь Кричун закрив провадження у справі рюкзаків щодо двох фігурантів – сина міністра внутрішніх справ й екс-заступника міністра через начебто відсутність «прямих достатніх доказів».

Обоє причетні до розкрадання 14,5 мільйонів гривень при закупівлі рюкзаків для потреб Нацгвардії.

Натомість підозрюваним залишився третій фігурант — Володимир Литвин, який уклав угоду з прокурором та взяв усю вину на себе.

13 липня НАБУ надіслало скаргу до керівника САП Назара Холодницького та генпрокурора Юрія Луценка щодо закриття кримінального провадження.

Холодницький відмовив в оскарженні та визнав рішення про закриття провадження законним. Луценко взагалі відмовився розглядати скаргу по суті.

https://glavcom.ua/news/apelyaciyniy-sud-ostatochno-pohovav-spravu-ryukzakiv-avakova-542327.html