Під землею знайшли більше 10 мільярдів тонн живих істот

12 Грудня 2018 11:17

Це в сотні разів більше, ніж біомаса всього людства.

Міжнародна група вчених з Deep Carbon Observatory виявила раніше невідомі екосистеми, в яких мешкають мікроорганізми, чия загальна маса досягає 15-23 мільярда тонн. Це в сотні разів більше, ніж біомаса всього людства.

Дослідники з Deep Carbon Observatory взяли проби з підводних і наземних свердловин глибиною понад п’ять кілометрів, щоб визначити, яка кількість вуглецю міститься в літосфері. Результати аналізу показали, що в надрах мешкають 70 відсотків бактерій і архей від всіх мікроорганізмів Землі, в тому числі Altiarchaeales, віддають перевагу середовищу з високим вмістом сірки, і Geogemma barossii, виявлена в гідротермальних джерелах при температурі 121 градус Цельсія.

Деякі мікроорганізми були знайдені на глибині 2,5 кілометра. Ці археи отримують енергію для життєдіяльності не від сонячних променів, а за рахунок окислення неорганічних речовин. В якості побічного продукту вони виділяють метан. Оскільки вони живуть в середовищі, що містить невелику кількість доступної для метаболізму енергії, метаногени витрачають її більшою мірою на відновлення компонентів клітини, а не на розмноження або активний спосіб життя.

За оцінками, обсяг підземної мікробної біосфери становить приблизно два мільярди кубічних кілометрів, однак у майбутньому цей показник може бути уточнений.

Джерело: ukr.media