Митрополит Епіфаній розповів, чи будуть переносити святкування Різдва в Україні

19 Грудня 2018 09:26

Епіфаній вважає, що Україна не готова до перенесення дати святкування Різдва

Новообраний предстоятель єдиної Православної церкви України Епіфаній розповів, що церква повинна реформуватися, але для цього необхідно використовувати сучасні технології і активно працювати з молодим поколінням.

“Якщо говорити про якісь рішучі реформи, ми наближаємося до святкування Різдва Христового і є календарне питання – ми можемо в Україні 25 грудня святкувати Різдво чи ні? Це може внести смуту, це може внести розкол і тому я стою на таких позиціях, що ми повинні реформуватися розумно, мудро, щоб не внести знову якийсь розкол в церкву”, – сказав Епіфаній.

Прямо він так і не уточнив, чи підтримує він перенесення святкування Різдва чи українці так і будуть святкувати двічі – 25 грудня та 7 січня.

Раніше повідомлялося, що Єдина помісна церква не розглядає питання про перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня.

У ЗМІ з’явилася поширена інформація про те, що у зв’язку з наданням Томоса Українська православна церква може перейти на “новий стиль”. За словами архієпископа Євстратія (Зоря), це інформаційна диверсія, яка напередодні важливих подій повинна посіяти суперечки і недовіру серед православних в Україні. Нагадаємо, в суботу, 15 грудня, в Софії Київській пройшов Об’єднавчий собор, на якому голосуванням був обраний предстоятель єдиної Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній (Думенко). На Об’єднавчому соборі також затвердили статут церкви.

Християни західного обряду святкують Різдво з 24 на 25 грудня за Григоріанським календарем, а християни східного обряду – з 6 на 7 січня, за Юліанським.

Вперше Україна відсвяткувала католицьке Різдво на офіційному рівні минулого року. 16 листопада 2017 року Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким 25 грудня було визнано офіційним святковим і вихідним днем, а вихідний 2 травня – скасовано.

Нагадаємо, українці в грудні відпочиватимуть три дні поспіль з нагоди католицького Різдва – 23, 24 і 25 грудня будуть вихідними. Однак вони повинні відпрацювати у суботу, 22 грудня.

Крім того, 1 січня 2019 року припадає на вівторок – й понеділок, 31 грудня, буде вихідним, а відпрацьовувати його рекомендовано в суботу, 29 грудня. Отже, на Новий рік в українців буде три вихідних поспіль – з 30 грудня. Всього у грудні в Україні буде 11 вихідних, включно зі святами.

Джерело: ukr.media