20 грудня – День Амвросія Медіоланського та Ніч Матері

20 Грудня 2018 12:26

Як прожити останні 12 днів року, щоб 2019-й склався вдало?

Як в народі називають день 20 грудня?

За народним календарем 20 грудня називають День Амвросія Медіоланського.

Хто такий Амвросій Медіоланський?

Православна церква в цей день вшановує пам’ять міланського єпископа і проповідника Амвросія Медіоланського, який з’явився на світ в Італії приблизно в 340 році. Він входить в четвірку великих латинських вчителів церкви. Саме він звернув до християнства блаженного Августина і Анфісу Римську. Авторитет єпископа був настільки великий, що він впливав на політику Феодосія Великого – останнього імператора єдиної Римської імперії.

Народився Амвросій в знатній і багатій римській сім’ї. За деякими даними, його батько був префектом міста Тревіре. На початку IV століття його сім’я прийняла християнство. Двоюрідною сестрою Амвросія була свята мучениця Сотера, яка постраждала за християнську віру.

Після смерті батька Амвросій перебирається в Рим, де отримує прекрасну освіту, і якийсь час працює адвокатом в префектурі міста Сірмій. Пізніше молодий чоловік стає помічником перфекта Італії, який бачачи його здібності і таланти, починає йому протегувати. Через деякий час Амвросія призначили на посаду префекта північної Італії.

У 374 році його кандидатуру запропонували в якості нового єпископа. На той момент Амвросій не був хрещеним і тому хотів відмовитися. Але після того, як його кандидатуру підтримав імператор Валентиніан I, погодився. В цьому ж році Амвросія хрестили і поставили в єпископи.

Після обрання він жертвує церкві весь свій статок і до кінця днів веде скромний спосіб життя. Основною сферою діяльності єпископа була боротьба з язичництвом і аріанством. Імператори поважали міланського єпископа і чуйно прислухалися до його думки.

До кінця своїх днів Амвросій користувався всенародною любов’ю. До наших днів дійшли розповіді про численні чудеса, які він зробив. Одного разу він навіть воскресив померлого хлопчика.

Помер єпископ 4 квітня 397 року в Страсну суботу.

Ніч Матері. Що потрібно зробити до настання 2019 року?

20 грудня святкують ще Ніч Матері, ця традиція залишилася з часів язичництва. Наші предки відзначали зимове сонцестояння, яке тривало 12 днів, і його початком вважалася Ніч Матері. Вірили, що в цей час Мати відкриває потаємні темні двері, через які після 22 грудня приходить Бог сонця і світла. Саме на цю дату припадає найдовша ніч у році, після 22 грудня день потихеньку починає додаватися.

До 20 грудня на Русі було прийнято прикрашати будинок гілочками хвойних вічнозелених дерев. Вони не тільки символізують вічне життя, але і захищали домочадців. Гілки оформляють у вигляді круглого вінка. Така форма нагадувала людям про те, що все в світі циклічно – народження і смерть змінюють один одного, одна людина з’являється на світ, інша його покидає. На вінку закріплюють чотири свічки, як символ чотирьох пір року, чотирьох тижнів місячного циклу, чотирьох сторін світу і чотирьох стихій (земля, вода, повітря, вогонь). Свічки ці спочатку запалюють і потім по одній гасять, в знак того, що настає найдовша ніч у році. З 22 грудня свічки повинні горіти постійно, так як сонце повернуло на весну.

До дванадцяти днів з 20 грудня по 1 січня наші предки ставилися з побоюванням. Деякі в цей період навіть не виходили з дому, щоб не потрапити під вплив духів з іншого світу. І лише з приходом Нового року переставали думати про потойбічні сили, починали новий життєвий цикл і знову приступали до повсякденних справ.

Щоб у наступному році все склалося вдало і щасливо, наші предки в ніч на 22 грудня давали щирі обіцянки і клятви, і обов’язково збиралися всі разом. На вінку запалювали свічки і від цього вогню розводили багаття, у яке кидали весь непотрібний мотлох і старі речі, щоб звільнити простір для нового щасливого життя.

Зараз багаття від вінка навряд чи хтось розводить, але ось старі речі і весь непотріб обов’язково викиньте до настання Нового року, ця традиція цілком актуальна й у наші дні.

Свято зимового сонцестояння завершується в ніч з 31 грудня на 1 січня. Вважалося, що все задумане в ці нічні години неодмінно здійсниться в новому році. Святкували усією ріднею, так що не змінюйте цієї традиції, зберіть улюблених і близьких за великим щедро накритим столом.

Талісман дня, який сьогодні буде вам в допомогу

Талісманом 20 грудня є вироби з сердоліку або чорного агата. Ці камені потрібно носити при собі надмірно чутливим і вразливим людям, натурам з тонкою душевною організацією, а також тим, у кого проявляються спалахи агресії. Обидва мінерали відмінно справляються з нервовими перенапруженнями і депресивними настроями.

Основні прикмети дня

  1. Якщо йде мокрий сніг, то літо дощове буде.
  2. Якщо сніг легкий і сухий, то чекай посухи в літній період.
  3. Якщо Сонце оточене туманом, буде сильна заметіль. Якщо за хмари ховається, чекай снігопаду.
Джерело: ukr.media