Як перестати постійно ускладнювати собі життя

20 Грудня 2018 12:08

Іноді над досягненням щастя доводиться добряче попрацювати.

Ви вважаєте, що на вас накинувся весь світ

Вас «підрізав» на дорозі інший водій. Друг вам не передзвонив, хоча й обіцяв. Колега пішов на обід, не дочекавшись вас. При бажанні кожен може знайти купу причин, щоб ходити ображеним більшу частину часу. Але… чи дійсно те, що трапилося з вами настільки прикро, що ви сприймаєте його як особисту образу? Щасливі люди так не вчиняють. Вони не приймають нічого надто близько до серця. Вони не приписують зловмисність будь-яким негативним словам та вчинкам інших людей. Вони не вважають, що всі навколо тільки й думають про те, як би їх образити.

Ви – зірка вашого власного фільму

Не дивно, що ви вірите в те, що світ крутиться навколо вас. Адже, як-ніяк, ви завжди перебували в центрі кожної події, яку вам довелося випробувати на життєвому шляху. Ви – зірка і головний герой власного фільму. Ви пишете для нього сценарій. Знаєте, в якому напрямку має розвиватися його сюжет. Навіть знаєте, як він повинен закінчитися.

От тільки… ви якось забули роздати свій сценарій іншим акторам, або переконати їх у тому, що вони взагалі грають роль у вашому фільмі. У підсумку оточуючі вас люди не мають ні найменшого уявлення про те, що повинні вести себе певним чином, щоб втілити в життя вашу шедевральну задумку. І тоді варто їм сказати або зробити не те, що ви очікуєте, і фільм безнадійно зіпсований.

Краще викиньте ваш сценарій у відро для сміття. Дайте всім іншим розділити з вами головну роль. Радійте новим персонажам, які зненацька з’являються в сюжетній лінії і раптовим поворотам сюжету.

Ви на всіх парах несетеся прямо до апокаліпсису

У багатьох людей є неймовірно погана звичка миттєво перескакувати в своїх думках до найгіршого з усіх можливих варіантів розвитку подій. А потім дивуватися, коли в житті вони отримують результат, який приємно відрізняється від повної катастрофи. “Болить горло? Ну все зрозуміло, це рак! Втратив паспорт? Все, пиши пропало – його вже знайшов шахрай, який набере кредитів на моє ім’я, я потім нічого не доведу, і мене кинуть в боргову яму”. Впевнені, що ви не раз про таке думали.

Негатив лише породжує новий негатив. Це цунамі накриває вас величезною хвилею і зносить будівлю вашого щастя до останньої цеглинки. Воно забирає вас геть від берега розсудливості, і якщо ви не будете йому протистояти, затягне вас прямо в безодню.

Ваші очікування нереалістичні, або ви тримаєте їх у таємниці

Серед безлічі недоліків, приписуваних вами родині та друзям, є і той простий життєвий факт, що вони чомусь от негідники – досі не навчилися читати ваші думки і передбачати майбутнє.

Так-так… ви ображені. Ображені до глибини душі тому, що ваш хлопець забув привітати вас, хоча сьогодні важлива дата – рівно шість з половиною місяців з того дня, як ви вперше разом ходили в кіно? Ваша дівчина не подзвонила, хоча у вас видався несподіваний вихідний? Ну так, ви забули їй про це сказати, але це ж не привід!

Очікування, які не втілилися в життя, можуть лежати в основі більшої частини негативних емоцій і породжуваного ними нещастя у вашому житті. Так що мінімізуйте ваші очікування і максимізуйте щастя.

Ви не любите ризикувати

Два слова: живіть сміливіше. Кожен раз, коли один з варіантів, з яких вам доводиться вибирати, буде ризикованим, хапайтеся за нього. Так, багато з них будуть закінчуватися невдачею, але в кінці вашого життя, згадавши про них, ви будете раді, що обрали саме їх, а не безпечні, спокійні і нудні.

Ви постійно пов’язуєте ваше життя з життям інших людей

Всі ми так чинимо, хоча б час від часу. Он тим людям значно веселіше, ніж нам. У Мері машина новіше. Крейгу везе в лотереях, як нікому. Тед більше заробляє. Джон краще виглядає.

Так, все, досить. Припиніть це.

Завжди пам’ятайте про мудрі слова Тедді Рузвельта: «Порівняння – злодій щастя».

Ви дозволяєте іншим людям обкрадати вас

Якби у вашій спальні під матрацом лежав би мільйон доларів, ви б напевно регулярно перевіряли, чи на місці він. Вжили б усіх можливих заходів для того, аби переконатися, щоб його ніхто не поцупив, адже так? Ну так знайте, у вас є дещо, куди більш важливе і цінне, ніж гроші – ваш власний час. Але ви чомусь не робите абсолютно нічого, щоб захистити його.

Більш того, ви за своєю волею, добровільно роздаєте його людям, які не вартують навіть секунди витраченого на них часу. Людям, які вас все одно що обкрадають. Самозакоханим людям, егоїстичним людям, людям, які годинами говорять ні про що. Ставтеся до вашого часу так само, як ставилися б до золотого запасу країни. Оберігайте його всіма зусиллями та діліться ним лише з тими, хто дійсно цього заслуговує, і кого ви поважаєте.

Ви не можете або не хочете відпускати від себе те, чому не місце поряд з вами

Ваше життя з кожним роком стає все складніше. Це тому, що іноді над досягненням щастя доводиться добряче попрацювати. Деякі життєві проблеми виявляються занадто складними, щоб їх можна було вирішити, просто змінивши свою точку зору на них, або намагаючись мислити більш позитивно.

Можливо, вам потрібно когось пробачити і відмовитися від, отруюючих ваше життя, образ? Можливо, вам давно пора залишити за спиною невдалі стосунки? Життя будь-якої людини сповнене втрат. Але… в якомусь сенсі без цих втрат все інше просто не мало б значення. Саме втрати допомагають нам цінувати і берегти те, що для нас справді важливо. Це допомагає нам рости. Це дозволяє нам допомагати ставати краще іншим людям.

Вважати, що від страждань можна «позбутися» і повністю про них забути – доля людей, які насправді ніколи не страждали по-справжньому. Ви ніколи не зможете повністю забути про свою втрату, зате зможете з нею впоратися. Зрозуміти, що ваше життя на ній зовсім не закінчується. Ви завжди будете шкодувати про неї, завжди сумніватися. Ви можете навіть раз за разом розглядати під мікроскопом власні рішення – а раптом події можна було уникнути, якби тільки ви сказали або не зробили цього.

Повірте, ви не одні. Знайдіть когось, хто вас розуміє, і поговоріть з цією людиною. Дізнайтеся, як інші люди справляються зі своїми проблемами, і попросіть їх допомогти вам.

Ви лише берете від життя, але нічого не віддаєте

Один із способів впоратися з життєвими втратами – це з головою піти в якусь добру справу. Зайнятися благодійністю. Стати волонтером. Почати брати участь у житті місцевого співтовариства. До речі, це зовсім не обов’язково має бути щось велике і масштабне. Просто… просто будьте добрішими. Скажіть щось хороше колезі або сусіду. Провідайте когось, хто сумує вдома один. Словом, не сидіть вдома і не займайтеся самокопанням. Займіться справою.

У цьому світі всього два типи людей – ті, хто вносять в нього щось нове, і ті, хто лише беруть. Ті, хто дають, щасливі. Ті, хто беруть, нещасні.

Джерело: ukr.media