Хмельницький планує отримати кредит на 13 років для будівництва сміттєпереробного заводу

28 Грудня 2018 16:00

Вчора, 27 грудня, на позачерговій сесіїХмельницької міської ради депутати уповноважили виконавчий комітет вести офіційні перемовини з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) про надання кредиту. Кошти планують використати на реконструкцію чинного сміттєзвалища та будівництво сміттєпереробного підприємства.

«Це сума коштів, яка може бути отримана муніципалітетом у вигляді кредиту, а також суттєва сума у вигляді гранту, тобто безповоротні кошти», – сказав на засіданні заступник Хмельницького міського голови Володимир Гончарук.

Як він пояснив кореспонденту «Є», про офіційні цифри та вартість проектів можна буде говорити після підписання договору про співпрацю.

«Я думаю, що його підпишуть у найближчий час. Цей документ буде чинним після рішення сесії міської ради», – каже Володимир Гончарук.

Він додає, що перемовини з різними міжнародними фінансовими установами велися близько 12 місяці, одна з них це ЄБРР і вони взялись за цей проект.

«ЄБРР готові фінансувати декілька об’єктів. Одним з таких є реконструкція сміттєзвалища у Львові. Хмельницький – другий обласний центр з яким будуть підписані документи про співпрацю у цьому напрямку. Мова йде про реконструкцію теперішнього полігону твердих побутових відходів, надання технічної допомоги по розробці регіональної стратегії поводження з твердими побутовими відходами та фінансова підтримка початку будівництва сміттєпереробного підприємства у Хмельницькому. Ми ведемо перемовини про те, щоб кредит був на 13 років, аби сума кредитної угоди відповідала терміну окупності сміттєпереробного підприємства», – розповів заступник Хмельницького міського голови Володимир Гончарук.

Нагадаємо, у вересні цього року Хмельницька міська рада анонсувала, що майбутній сміттєпереробний комплекс коштуватиме від 526 до 676 мільйонів гривень.

До слова, вчора депутати Хмельницької міськради проголосували і за придбання земельних ділянок у власність територіальної громади Хмельницького на території Олешинської сільської ради Хмельницького району. Додаткові 2,5 гектара потрібні для розширення площі перевантаженого полігону твердих побутових відходів.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua/