3 питання, які необхідно задавати лікарю, при призначенні будь-якого лікування

9 Січня 2019 11:01

Зазвичай ми довіряємо лікарю, думаючи, що він знає наш організм краще за нас самих. Але чи так це насправді?

Основні аспекти спілкування з лікарем

Щоб отримати необхідну медичну допомогу від фахівця, радимо вам перед прийомом зробити кілька речей:

  • Запишіть все, що хочете розповісти лікарю про свою проблему і самопочуття.
  • Візьміть на прийом історію своєї хвороби. Ви можете написати її самостійно в зошиті чи на аркуші паперу.
  • Складіть список всіх ліків, які ви приймаєте, вказавши дози, дату початку прийому і частоту.
  • Візьміть з собою всі рентгенівські знімки, медичні записи і результати аналізів, які у вас є. Це дасть лікарю більше інформації про ваш стан здоров’я.

Пам’ятайте: у кабінеті лікаря немає місця для збентеження, ви повинні повідомляти йому про всі речі, які вас турбують. Якщо ви щось не зрозуміли при спілкуванні з фахівцем, не соромтеся задавати питання, інформуєUkr.Media.

Питання, які обов’язково потрібно задати лікарю

Які шанси, що лікування допоможе?

Наприклад, препарати для поліпшення стану судин не допомагають знизити артеріальний тиск і не впливають на зниження ризику смерті від серцевої патології. Тому обов’язково запитайте про реальні переваги і прогнози лікування. Ви також можете поцікавитися у лікаря статистикою щодо користі обраного методу.

Які шанси, що лікування може зашкодити мені?

У всього є свої ризики, навіть у лікуванні і аналізах, які здаються простими і нешкідливими. Пам’ятайте: побічних ефектів немає тільки у тих ліків, які неефективні. Однак наявність ризиків не завжди означає відсутність переваг. Так, наприклад, хіміотерапія надзвичайно шкідлива для пацієнта, але її негативний вплив на організм виправдовується користю в боротьбі з раком.

Які є альтернативи?

Запитайте у лікаря, чи є інші методи лікування, які можна розглянути у вашому випадку, а також чому ви зупинилися саме на цьому варіанті.

Бути відвертим зі своїм лікарем і задавати всі питання вкрай важливо, не соромтеся і не бійтеся здатися занудою. Пам’ятайте: недомовленість або непорозуміння може коштувати вам життя.

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Не займайтеся самолікуванням і в будь-якому випадку проконсультуйтеся з кваліфікованим медичним фахівцем перед застосуванням на практиці будь-якої інформації.

Джерело: ukr.media