Цей день в історії Хмельниччини: 9 січня

9 Січня 2019 10:56

Учениці школи (фото з сайту Кам’янець-Подільського медучилища). Фото: з архіву

У 1877 році, 9 січня в Кам’янці-Подільському відкрито один із найстарших медичних навчальних закладів України – повивальну школу (28 грудня 1876 року за старим стилем). До речі, на всю величезну Російську імперію існувало тоді всього 25 повивальних шкіл. З українських міст, крім Кам’янця-Подільського, такі школи мали тільки Харків, Херсон і Чернігів.

У 1876 році на території губернської лікарні було збудовано двоповерхову повивальну школу, в якій виділили кімнату під пологове відділення на 10 ліжок, інші кімнати були відведені для проживання учениць і для проведення практичних занять. Директором і, одночасно, викладачем акушерства був призначений лікар Едуард Дерінг. Другим керівником повивальної школи була старша акушерка, яка повинна була стежити за успішністю учениць і порядком.
Перший набір був з 20 дівчат, з яких до випуску дійшло лише 7 – багато просто не потягнули навчання. Згодом кількість учениць поступово збільшувалась, й в окремі роки сягала 35.

Дворічна програма включала наступні предмети: Закон Божий, російську мову, арифметику, курс родопомічного мистецтва, анатомію і фізіологію жіночої полової сфери, фармакологію, гігієну й знання про сифіліс. Практику дівчата проходили у створеному при школі пологовому відділенню – кожна учениця чергувала на посту акушерки та виконувала обов’язки повивальної бабки.

Після закінчення курсу навчання випускниці видавали свідоцтво і присвоювали звання “Повивальна бабка ІІ ступеня”.
На початку ХХ століття постало питання підняття рівня знань учениць повивальної школи та створення більш кваліфікованого медичного закладу. В 1905 році повивальну школу перетворили у фельдшерсько-акушерську, а в 1954 році перейменували на медичне училище. Отже, 9 січня 2019 року Кам’янець-Подільському медучилищу виповнюється 142 роки.

Юна МІТРАШКО

Джерело: /ye.ua/