Цей день в історії Хмельниччини: 14 січня

14 Січня 2019 09:44

У 2016 році бібліотеці було присвоєне ім’я Костянтина Солухи, розташовується вона на вулиці Князів Кореатовичів, 3

Розвиток культурного життя у Кам’янці-Подільському припадає на 17-19 століття. В цей період в місті відкривається театр, згодом духовна семінарія, та починає працювати губернська друкарня, де в 30-х роках 19 століття друкувалась перша в краї газета «Подольские губернские ведомости». В 1833 році засновано середній навчальний заклад – чоловічу гімназію, парафіяльне училище та університет. В духовній семінарії в 50-х роках 19 століття навчались Степан Руданський та Анатолій Свидницький, що згодом стали відомими українськими письменниками.

Значною подією в житті міста стало відкриття публічної бібліотеки – першої на Поділлі та однієї з перших на Україні. Офіційне відкриття бібліотеки в Кам’янці-Подільському відбулося – 14 січня 1866 року.

Бібліотекою керував розпорядчий комітет, за роботою якого пильно слідкував губернатор. Книжковий фонд складала переважно релігійно-богословська література та книги монархо-політичного змісту, виключно російською мовою. Бібліотека була відкрита для всіх, за виключенням дітей. Користування бібліотекою було платне. Книжки можна було одержувати як в читальному залі, так і брати додому. На організацію бібліотеки було відпущено 3 000 карбованців. Розміщалась вона в найманій квартирі, за яку сплачувалось 450 карбованців на рік. Вже в 1867 році ця квартира потребувала капітального ремонту.
За перші 25 років свого існування бібліотека не раз була в скрутному становищі. Негативно відбивалось на її роботі й те, що бібліотека часто-густо змушена була переїздити з одного найманого приміщення в Інше. Але бібліотека продовжувала існувати та робити свою справу. Пізніше, десь в 1884 році, бібліотека робить спробу проведення і масових заходів. Влаштовувались так звані «читання», що призначались у святкові дні. Та ці заходи виявились нерентабельні для закладу. На початку Першої світової війни бібліотека зовсім закривається, бо немає коштів на її утримання.
Відродилась бібліотека після перемоги Жовтневої революції, як центральна бібліотека міста Кам’янця-Подільського. Вперше за довгі роки свого існування вона одержує державне приміщення. Книжковий фонд бібліотеки – 25 тисяч примірників.
Далі в історії бібліотеки було ще декілька переїздів, були скрутні роки та роки розвитку. Сьогодні найстаршій бібліотеці області виповнюється 153 роки.

У Хмельницькому 14 січня 1992 року, відбулося урочисте відкриття Свято-Покровського кафедрального собору. Більш як три роки віряни міста й області вносили свої пожертвування, а також допомагали будівельникам під час спорудження. Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” розповідає, що на території сучасного собору раніше був цвинтар та капличка.

“По-війні, цвинтарна церква була відчинена. Під час другої антирелігійної хвилі у середині 60-х років, як й наприкінці 30-х, цей храм залишився єдиним діючим у місті. Сталося це після того, як у 1964 році скасували Хмельницьку єпархію та знову закрили кафедральний собор. Наприкінці 1960-х років вулиця Фрунзе (нині – Кам’янецька) суцільно забудовується п’ятиповерхівками, й колишній цвинтар та Покровська каплиця опинилася затиснутою серед новобудов. Відродження храму почалося лише наприкінці 1980-х років”,- пише краєзнавець

.Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua