Українців попередили про невтішні наслідки порушення закону під час виборчої кампанії

23 Січня 2019 07:52

Політичний виборчий сезон набирає обертів, і в Міністерстві внутрішніх справ перейнялися чесністю всіх причетних під час прийдешніх голосувань. У МВС розповіли про вироки за порушення правил на виборах і нагадали, що у Верховній Раді свого часу чекає законопроект, який посилить відповідальність за такі злочини.

Спікер МВС Артем Шевченко нагадав про відповідальність за порушення виборчого законодавства. Як приклад він навів ситуацію на перших виборах в об’єднані територіальні громади, які відбулися в 2015 році, пише видання «Сегодня».

«Нацполіція і Генпрокуратура направили до суду 75 обвинувальних актів. Після розгляду в судах винесено 81 вирок. Один – виправдувальний, інші – обвинувальні», – розповів спікер.

У парламенті сьогодні лежить законопроект, який МВС розробляло спільно з Громадянською мережею «ОПОРА».

«Він дуже посилить відповідальність за певні види виборчих злочинів і дасть поліції ефективний механізм розслідування за рахунок того, що віднесе їх до тяжких і особливо тяжких злочинів», – каже речник МВС.

Автори документа пропонують посилити відповідальність для тих, хто агітує у «дні тиші». Зараз за таку провину пересічним українцям загрожує штраф до 850 грн, а чиновникам – до 1360 грн. У МВС пропонують підняти його до 3400 грн для звичайних людей і до 5100 грн – для держслужбовців. Якщо ж людина під час агітації роздавала товари без партійної символіки дорожчі за 125 грн, то її також оштрафують, але вже на 5100 грн. Крім того, документом хочуть переглянути перелік того, чим можна підкупити виборця. Сьогодні в списку значаться гроші, цінні папери, лотерейні квитки і послуги. До цього пропонують додати продукти харчування і алкоголь (незалежно від їх вартості).

Якщо людина безпосередньо на виборчій дільниці публічно розповіла, за кого голосувала, її оштрафують на 3400 грн. Таку ж суму доведеться викласти, якщо вона сховала, знищила або винесла з місця голосування свій бюлетень. Може з’явитися і стаття за масове вкидання бюлетенів в урну для голосувань – покаранням за таку махінацію стане штраф у 5100 грн або три роки в’язниці. Аналогічні правила пропонуються і за організацію «каруселей». Якщо ж у цих злочинах замішані кандидат, його довірена особа або члени виборчої комісії, їм загрожує до 7 років в’язниці. Кримінальна відповідальність загрожує і за надання неправдивої інформації до Держреєстру виборців – до 4 років.

У разі якщо співробітники виборчої дільниці заважають українцю голосувати, то їх можуть відправити до в’язниці на 5 років. Нарешті, якщо хтось із присутніх на ділянці розповів про вибір виборця, йому загрожує штраф (8500 грн) або два роки в’язниці. Більш суворе покарання за цей проступок загрожує співробітникам виборчої дільниці – до 5 років в’язниці.

Нагадаємо, раніше Арсен Аваков розповів про масові порушення виборчого процесу окремими кандидатами в президенти. Крім того, в МВС очікують активного втручання РФ у вибори президента України.

https://ua.news/ua/ukrayintsiv-poperedyly-pro-nevtishni-naslidky-porushennya-vyborchoyi-kampaniyi/