Цей день в історії Хмельниччини: 24 січня

24 Січня 2019 12:50

Фото: rest.guru.ua

У 1885 році, в цей день на Новому плані освячено будинок Кам’янець-Подільської Маріїнської жіночої гімназії. Спочатку Кам’янець-Подільська Маріїнська жіноча гімназія розміщувалася в міському будинку на Довгій вулиці (у Старому місті). Проте приміщення було тіснувате, тож 1872 року почалося активне листування з відповідними інстанціями про будівництво нового приміщення для гімназії. Через чотири роки імперська канцелярія ухвалила звести будинок гімназії на Новому плані — між Новим бульваром і Гунськими криницями. Проте поки склали кошторис, виділили кошти, минуло ще 6 років. Тож тільки 1882 року було укладено підряд на зведення нового корпусу гімназії. У грудні 1884 року будівництво завершилося, а 24 січня 1885 року гімназистки перебралися в нове приміщення (сучасна адреса — Шевченка, 24).

Гімназія мала 7 класів. Знання оцінювали за 12-бальною системою. Вихованкам, які закінчили повний курс навчання, надавали звання домашньої вчительки. Якщо ж випускницю нагороджували медаллю або книгою, то вона здобувала звання домашньої наставниці та право без іспитів вступити на педагогічні курси. Поведінка учениць перебувала під пильним контролем не лише під час занять, але й у позаурочний час. А оскільки у Кам’янці-Подільському було виявлено антиурядовий гурток, до складу якого входили учениці місцевої маріїнської гімназії, пропонувалося переглянути існуючі правила для гімназисток і зробити їх суворішими. Наприклад, ученицям правила закладу забороняли носити короткі зачіски, по дорозі додому зупинятися для бесід, заходити у громадські парки. Особливо суворо переслідувалося відвідування громадських і приватних бібліотек. За певні порушення карали навіть виключенням із закладу.
1906 року при Кам’янець-Подільській Маріїнській гімназії відкрили педагогічні класи. Кам’янець-Подільська Маріїнська жіноча гімназія діяла до 1920 року.

У 1992 році, 24 січня Кам’янець-Подільська міська рада затвердила відроджену символіку міста: герб (на блакитному фоні золоте сонце з шістнадцятьма променями, а над ним золотий хрест) і прапор (на блакитному фоні в центрі прапора золоте сонце з шістнадцятьма променями).

Також депутати заборонили без дозволу міської ради використовувати символіку Кам’янця-Подільського з рекламною та комерційною метою та на товарних знаках.

Надалі символіка міста вдосконалювалася, але завжди мала за основу золоте сонце з шістнадцятьма променями.

24 січня 2014 року на вимогу хмельницьких євромайданівців скликана позачергова сесія Хмельницької обласної ради. На неї прийшли 63 депутати. Вимагаючи від депутатів прийняти звернення про перевибори парламенту та відставку Януковича, активісти штурмом взяли адмінбудівлю. Того дня депутати таки прийняли рішення про перевибори та відставку президента. Та активісти поставили й іншу вимогу – губернатор має написати заяву на звільнення. Та ні заяви, ні Василя Ядухи того дня так і не побачили. Хмельницьке управління МВС порушило кримінальне провадження по факту захоплення приміщень державної влади.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua