МИКОЛА ТОМЕНКО: ФІНАНСУВАННЯ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ КАМПАНІЙ ПОРОШЕНКА, ЛЯШКА, САДОВОГО…ЗА КОШТИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ – ЦИНІЗМ В КВАДРАТІ

25 Січня 2019 08:51

Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко прокоментував суму 565,7 мільйонів гривень, яку виділили з дербюджету на фінансування партій, які знаходяться в парламенті.

“Україна – єдина країни в світі, де виборча кампанія кандидатів в президенти фінансується за кошти державного бюджету, тобто за рахунок громадян. За оцінками ООН, більшість населення України сьогодні відноситься до категорії бідних, і трагедія полягає в тому, що ці бідні люди ще й фінансують діяльність партій в парламенті, які висунули своїх кандидатів на пост президента. Якщо в попередні роки це був просто цинізм, то в 2019 році, коли відбудуться президентські та парламентські вибори, – це цинізм в квадраті.

З огляду на це, Микола Томенко звернувся до НАЗК, ЦВК та кандидатів в президенти від парламентських партій Петра Порошенка, Самопомочі Андрія Садового, Радикальної партії Олега Ляшка, Народного Фронту Арсенія Яценюка та інших з вимогою призупинити виділення цих 565 млн грн. хоч на період виборчої кампанії, оскільки, з одного боку, це створює нерівні умови, а з іншого – це ще й елемент політичної корупції.

“Я вважаю, що ці кошти потрібно направити на ті проблеми української громади, які потребують негайного вирішення – це система охорони здоров’я, освіти, культури тощо. Також маю надію, – сказав Томенко, – що кандидатам в президенти вистачить совісті відмовитися від коштів громадян на час виборчої кампанії”.

Довідково

Як повідомляє “Радіо Свобода”, Національне агентство з питань запобігання корупції розподілило майже 565,7 мільйона гривень на фінансування парламентських партій у 2019 році.

Згідно з повідомленням, кошти між партіями розподілили таким чином:

  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 143 366 100 гривень;
  • «Народний фронт» – 145 453 400 гривень;
  • «Об’єднання «Самопоміч» – 72 090 350 гривень і 56 568 050 гривень за збереження гендерного балансу;
  • «Опозиційний блок» – 61 959 000 гривень;
  • «Радикальна партія Олега Ляшка» – 48 925 700 гривень;
  • «ВО «Батьківщина» – 37 317 900 гривень.
Джерело: ridna.in.ua