4 лютого – Тимофєєв день, Тимофій-полузимник: традиції, обряди та прикмети

4 Лютого 2019 12:42

4 лютого в православ’ї вшановують апостола Тимофія Ефесського. За народним календарем дата отримала назву Тимофєєв день, Тимофій-полузимник, інформує Ukr.Media.

Хто такий святий Тимофій?

Жив Тимофій в I столітті в Малій Азії. Почувши одного разу проповіді апостола Павла, він став вірним та улюбленим його учнем, виконував важливі доручення.

Тимофій проповідував Слово Боже, в юному віці був покладений в сан диякона, потім пресвітера, а потім першого Ефесського єпископа. Загинув від язичників, які напали на нього і замучили до смерті.

Перед іконою апостола Тимофія моляться про зміцнення віри, про повернення загублених на істинний шлях.

Обряди й традиції цього дня

Протягом віків у народі помітили, що з Тимофєєва дня починаються сильні заметілі, хурделиці і морози. До цього часу половину свого терміну зима вже віджила. Звідси і назва Тимофій-полузимник.

За давньою традицією сьогодні пасічники повинні перевірити вулики. Якщо в них спокійно, тихо, ніякого галасу не чути, значить з бджолами все в порядку. А коли з вуликів чути дзижчання – комахи чимось стурбовані. Треба оглянути і струсити вулики, бути може, вони надто утеплені, недостатньо вентиляції.

З Тимофєєва дня ті, хто живе на землі і займається сільськогосподарською працею, починають потихеньку готуватися до нового сезону, оглядають інструмент, може щось треба полагодити або купити новий.

4 лютого – хороший день для лікування грижі. Хто з цього дня почне боротися з недугою, зможе швидко позбутися від неї.

Сьогодні не нервуйте і ні з ким не сперечайтеся

4 лютого у наших предків вважався небезпечним днем в плані сварок і скандалів, в народі казали, що сьогодні сильно загострюються нерви.

Якщо траплялося, що з’ясування відносин не уникнути, то для вирішення конфлікту запрошували третю людину, якій довіряли.

Постарайтеся сьогодні стримувати свої емоції і почуття, бережіть нерви. Зараз для заспокоєння нервової системи стало модно займатися йогою. Це справа хороша, але буває, що стрес або роздратування треба зняти терміново, тут і зараз.

Джерело: ukr.media