6 лютого – день Преподобної Ксенії: традиції, обряди та прикмети

6 Лютого 2019 15:03

6 лютого православні християни згадують Преподобну Ксенію Міласську. За народним календарем дата отримала назву день Ксенії, Ксенія-півзимниця, інформує Ukr.Media.

Хто така Преподобна Ксенія Міласська?

Ксенія Міласська в світі звалася Євсевія, жила в Римі в V столітті і походила зі знатної родини. В юному віці прийняла рішення повністю присвятити себе Богу, не вступала в шлюб.

Переодягнувшись в чоловічий одяг, на кораблі попливла на острів Кос разом зі своїми служницями. Там вона змінила ім’я і почала вести аскетичний спосіб життя. Тримала дуже строгий піст, їла один раз в два-три дні і то лише трохи хліба.

Пізніше в місті Міласс побудувала церкву, прийняла чернецтво і була присвячена в сан диякониси.

Обряди й традиції цього дня

На день Ксенії існує багато заборон:

• Не розповідайте нікому сни, які наснилися в ніч на 6 лютого.

• Не ставте квас і брагу, інакше восени поганий урожай зберете.

• Не можна шити, в’язати, прясти і вишивати.

• Не підстригайте на ногах нігті, потім судоми замучать. Волосся сьогодні теж не стрижіть, буде сильно боліти голова.

• Не перестилайте постіль і не міняйте білизну, інакше когось з домочадців хвороба наздожене.

• Наші предки в цей день не вечеряли, так як за народними прикметами, хто сьогодні першим поїсть ввечері, той перший за всіх у світ інший відправиться. Якщо серед домочадців були старші, то щоб від дітей і онуків відвести біду, вони спеціально сідали за стіл і їли першими, все одно скоро прийде їхній час помирати.

Сьогодні не в’яжіть ніяких вузлів

За народним повір’ям, у день Ксенії не можна зав’язувати ніяких вузлів. Хто не послухається, той накликає на сім’ю похорон.

Так що постарайтеся сьогодні обійтися без вузликів – вибирайте взуття без шнурків; шарфи не зав’язуйте; стрічки і банти в коси не вплітайте і не в’яжіть; з нитками та мотузками в господарстві річ не майте.

Інші прикмети і забобони про вузли

Вузли з давнину застосовували як в якості оберега, так і для здійснення чаклунських обрядів. Наші предки надавали їм особливого значення, бо і народилося так багато забобонів і прикмет, пов’язаних з вузликами.

Для молодят

Перед обрядом вінчання молодятам треба розв’язати всі вузли на взутті та одязі на знак того, що їх нічого не стримує у вирішенні бути разом і вступити в шлюб. Коли обряд завершено, друзі і свідки повинні допомогти новоспеченим чоловікові і дружині зав’язати всі вузли назад. Тепер вони символізують міцні сімейні узи.

Для породіль

Коли жінка не може довго розродитися, на всіх її речах треба розв’язати вузли, це допоможе і прискорить пологи.

Для хворих

Якщо людина захворіє, то для якнайшвидшого одужання необхідно провести такий обряд:

1. Навколо хворого обв’язують червону нитку, в народі називали «зав’язати хворобу».

2. Потім, не розв’язуючи, нитку з людини знімають і роблять на ній кілька вузлів, щоб недуга більше не поверталася.

3. Виносять нитку на вулицю, подалі від дому, закопують у землю або кладуть в дупло дерева, разом з нею піде й захворювання.

Небезпека, яку представляють вузли

Ніколи не піднімайте на дорозі річ, зав’язану на вузол, це може принести неприємності. Краще пройдіть повз.

Якщо ж з якоїсь причини вам ця річ все-таки потрібна і наважуєтеся її взяти, то розв’язуючи вузли, обов’язково читайте молитви (вони нейтралізують будь-які магічні дії, проведені над річчю).

Якщо на ланцюжку, який ви носите на шиї як захисний оберіг або прикраса, раптом заплуталися вузлики, знайте, хтось направляє на вас негативну енергію і здійснює чаклунські обряди.

Коли вузли з’являються все частіше і частіше, це говорить про наведення псування. Ланцюжок, сплутаний у вузлики, застерігає свого власника про насуваються неприємності і біди.

Чим складніше їх розплутати, тим серйозніші чекають проблеми.

Народні прикмети 6 лютого

Якщо в день Ксенії погода прекрасна, то і весна настане рання, червона.

Горобці 6 лютого весь день метушаться, шукають, куди б сховатися, значить, скоро почнеться завірюха, і нагрянуть морози.

Джерело: ukr.media