Цей день в історії Хмельниччини: 6 лютого

6 Лютого 2019 14:56

У цей день свою історію почала одна з найстаріших публічних бібліотек регіону.6 лютого 1901 року було затверджено Статут “Проскуровской Городской библиотеки в память А. С. Пушкина”. Відкрилась бібліотека у травні 1901 року в одній із кімнат Дніпровського полку по вулиці Олександрівській (нині Проскурівська). Книжковий фонд її становив близько тисячі примірників. Це були виключно російські книжки, журнали і газети. Бібліотека була платною. Річний внесок читачів становив близько трьох карбованців. Особи, які надали бібліотеці значну пожертву, ставали почесними членами бібліотеки. Після перенесення обласного центру з Кам’янця-Подільського до Проскурова (березень 1941 року) міській бібліотеці було надано статус обласної. У 1948 році бібліотеці присвоєно ім’я письменника Миколи Островського, яке вона носить і сьогодні.

Вперше на сторінках писемних джерел Нетішин з’являється 6 лютого 1542 року, у документі за яким він відходив у володіння Беаті Костелецькій (вдова Іллі Костянтиновича Острозького) та її доньці. Серед володінь князів Острозький Нетішин був лише маленькою частиною. Попри це, всі відомості були ретельно задокументовані, як і все, що стосувалося поділу спадщини. Нетішин був замковим селом. Селяни підпорядковувалися Острозькому князю та платили йому податки. З кожного двору платилося 14 кіп литовських грошей. Крім грошей селяни повинні були ще платити податки зерновими, птицею, яйцями та відпрацьовувати на панщині. Взимку – три дні, а влітку – п’ять днів.

6 лютого 2015 року, у боях під Дебальцевим на Донеччині загинув боєць Новоград-волинської 30-ї окремої механізованої бригади Микола Микитюк з Ізяслава.

Військовому було 22 роки, він загинув під час артилерійського обстрілу.

Указом Президента України “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно), та відзнакою “Народний Герой України” (посмертно).

Рішенням сесії Ізяславської районної ради присвоєно звання “Почесний громадянин Ізяславського району”.

Джерело: ye.uа