27 років тому затверджено Малий Державний Герб України

20 Лютого 2019 10:44

Цього дня  Постановою Верховної Ради України №2137 було визначено вигляд Державного Герба та використання його зображення. Зокрема, у Постанові за підписом Голови Верховної Ради І.Плюща, зазначалося:

 

«1.Затвердити тризуб як малий  герб  України,  вважаючи  його
головним   елементом   великого   герба   України…
 (кольорове  та
схематичне зображення герба додаються
). 
2.Зображення  Державного  герба  України  поміщується    на
печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових
 посвідченнях, штампах, бланках державних установ  з обов’язковим  додержанням  пропорцій зображення герба, затвердженого пунктом 1 цієї Постанови

 

Отже, золотий Тризуб на синьому щиті, який був символом національно-визвольних змагань українців у ХХ столітті, став Малим  Державним Гербом України.

Згідно зі ст.20 Конституції України, ухваленої  28 червня 1996р.,  «Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України».

Як з’ясували археологи, тризуб використовували ще трипільці – у  3-4 ст. до нашої ери. Тоді він був знаком вождів племені.

Перша письмова згадка про тризуб датована 10 століттям.  У давньоболгарському літописі «Хроніка Манасії» зафіксовано, що військо Київського князя Святослава у його походах і битвах супроводжували прапори з тризубами.

Син князя Святослава – Володимир –  графічно вдосконалив зображення. Сини та онуки Володимира Великого зберегли тризуб як знак княжої влади.

25 лютого  1918р. Українська Центральна Рада затвердила тризуб як офіційний Державний Герб УНР.  Головним мотивом такого рішення було забезпечення тяглості українського державотворення – від  великих князів України-Русі до сучасності.

Друга спроба зробити тризуб Гербом України відбулася наприкінці червня 1941р., коли у Львові була проголошена Українська держава. За  свою символіку взяли тризуб ОУН та УПА.

Налічується близько 40 тлумачень цього зображдення – сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім’я перемоги Життя над Смертю й багато-багато інших.

Джерело: ridna.ua