Цей день в історії Хмельниччини: 22 лютого

22 Лютого 2019 10:00

Майдан вимагав дострокових президентських виборів і повної зміни влади. Фото: obozrevatel.com

22 лютого у 2014 році Верховна Рада України відправила Віктора Януковича у відставку. За постанову про самоусунення Віктора Януковича з посади Президента України та призначення позачергових виборів Президента України на 25 травня 2014 року підтримали 328 народних депутати. Через два дні прокуратура порушила проти колишнього президента Віктора Януковича кримінальну справу за масові вбивства мирних громадян і оголосила його в розшук.

У 2015 році надійшли сумні звістки. Доброволець батальйону «Свята Марія» Валерій Дереш розбився в автокатастрофі. На в’їзді до Маріуполя сталася трагічна дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої загинули троє військових: боєць танкового батальйону та двоє бійців батальйону «Свята Марія». Один з них – 32-річний Валерій Дереш, більш відомий серед своїх побратимів під позивним Амін. Валерій Дереш родом із села Купин Городоцького району.

В селі Уманське, Донецької області загинув шепетівчанин Ярослав Кревогубець. Він брав участь у антитерористичній операції в складі 95-ї окремої аеромобільної бригади. Указом Президента України П. Порошенка від 4 червня 2015 року за особисту мужність і професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Ярослав Кревогубець нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

У 1964 році цього дня було створене одне з перших у постсталінській Україні Хмельницьке обласне історико-краєзнавче товариство, яке виступило організатором низки історико-краєзнавчих конференцій від першої 1965 року – до чотирнадцятої 2014 року. А це – 1553 публікації, вміщені у 19 наукових збірниках обсягом понад 320 друкованих аркушів і тиражем 15500 примірників. Навіть кількісні характеристики засвідчують масштабність дослідницької роботи, проведеної 1856 науковцями, краєзнавцями – авторами цих матеріалів, які є важливим джерелом історії Поділля.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua