Цей день в історії Хмельниччини: 25 лютого

25 Лютого 2019 10:00

Про події краю, які стали історією.

25 лютого у 1894 році на Поділля прибув Данило Заболотний. Тут почалась його медична кар’єра. Молодий науковець закінчивши медичний факультет університету Святого Володимира приїхав на роботу до Подільської губернії, де в цей час була епідемія холери та дифтерії. Тут він створює першу бактеріологічну лабораторію у Кам’янці-Подільському.

Під час навчання науковець працював над протихолерною сироваткою. Саме на Поділлі він продовжив роботу по її випробуванню. Спочатку Заболотний вирішив перевірити дію сироватки на власному організмі, заразивши себе холерою. Ризикований експеримент пройшов успішно. Завдяки йому було доведено, що від холерної інфекції можна захиститися шляхом введення через рот ослабленої культури вібріонів. Заболотний їздив з повіту в повіт, систематично вивчав умови виникнення та перебігу інфекційних захворювань. Значною мірою завдяки його зусиллям кількість захворювань знизилась, і епідемія холери на Поділлі припинилась. У 1895 році він повертається до Києва.
Данило Заболотний залишився в історії як відомий український бактеріолог, мікробіолог, епідеміолог, а також Президент Всеукраїнської академії наук.

25 лютого 1977 року створена Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва, згідно з рішенням №48-р обласної ради народних депутатів. Бібліотека – наймолодша серед обласних книгозбірень. Попри це вона стала однією з перших спеціалізованих бібліотек для юнацтва в Україні, що дало поштовх для розвитку бібліотечної справи в Україні та Хмельницькій області, зокрема. Книгозбірня розташована у центрі міста по вулиці Соборній, 33. Статут бібліотеки затверджено розпорядженням голови Хмельницької обласної ради від «2» лютого 2007 року. На сьогодні її фонд налічує майже 190 тисяч примірників, обслуговує понад 30 тисяч користувачів.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua