Цей день в історії Хмельниччини: 26 лютого

26 Лютого 2019 08:12

Пам’ятник комуністичному діячеві Володимиру Затонському повалили у Хмельницькому, 26 лютого 2014 року. Фото: з архіву

Цього дня в 2014 році у Хмельницькомуповалили пам’ятник Володимиру Затонському. Ініціатори підігнали трактор, накинули мотузку на монумент та звалили його додолу. За два дні то цього, вшановуючи пам’ять загиблих, Хмельницька міська рада підготовила проект рішення «Про увіковічення пам’яті Героїв Майдану». Документом передбачено перейменувати вулицю Театральну на Героїв Майдану тавстановити пам’ятник Героям Майдану на місці, де нині стоїть пам’ятник одному із катів українського народу Володимиру Затонському.

Цьогож року, 26 лютого на сесію Хмельницької обласної ради винесли рішення про декомунізацію Хмельницької області. Проте, як виявилося, боротися із радянщиною повинні були ще з 2009 року згідно указу Президента України №432 від 12 червня 2009 року, яким зобов’язано місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого самоврядування вжити заходи щодо демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, які присвячені особам причетних до організації та здійснення голодоморів та політичних репресій в Україні.

У 1958 році. 26 лютого Хмельницьку область нагороджено орденом Леніна, за досягнуті успіхи по збільшенню виробництва і заготівлі. Орден був найвищою нагородою в СРСР. Та в різні роки ним були нагороджені всі області України, а деякі навіть двічі.

26 лютого 1935 року Красилівський район був зареєстрований, як окремий. З 9 лютого 1931 року до лютого 1935 року район був приєднаний до Антонінського району. З 22 вересня 1937 року Красилівський район перебуває у складі Хмельницької області. У 1959 році до складу Красилівського району ввійшло 14 поселень ліквідованого Базалійського району, а в 1963 році Красилівський район розширив свою територію майже у 3 рази за рахунок населених пунктів розформованих Антонінського, Ружичанського, Чорноострівського районів та Лезніво Хмельницької міської ради.
Остаточно сформувалась територія сучасного району в ході адміністративно-територіальної реформи у 1965 році.

В цей день у1921 році Кам’янець-Подільський державний український університет перетворили на два самостійні інститути — сільськогосподарський і народної освіти. Таке рішення ухвалили Колегія Укрголовпросвіти. Нині це Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка та Подільський державний аграрно-технічний університет.

У 2018 році цього дня стало відомо що в АТО загинув наш земляк Олександр Казміров. 21-річний військовий з Старосинявського району, який підірвався на міні у зоні АТО, вісім днів перебував у комі в реанімації Харківського госпіталю. 26 лютого серце Олександра Казмірова перестало битися.

Юна МІТРАШКО

Джерело: //ye.ua