Цей день в історії Хмельниччини: 27 лютого

27 Лютого 2019 13:53

25 тонн зброї, яку вивезли з управління СБУ Хмельницькій області, після подій 19 лютого, передали на баланс військових. Фото: з архіву

У 2014 році цього дня Зброя хмельницького СБУ перейшла у власність армії. 25 тонн зброї, яку вивезли з управління СБУ Хмельницькій області, після подій 19 лютого, передали на баланс військових – частини А 0553, яка базується у мікрорайоні Дубово. Забрали зброю за наказом міністра оборони.

Тим часом зявилась інформація про начальника хмельницького СБУ Віктора Крайтора, який взяв на себе відповідальність за стрілянину під управлінням. Начальнику управління оголосили підозру про вчинення злочину і взяли під варту. Заступник прокурора Хмельницької області Руслан Мартиненко, 27 лютого повідомив, що Віктор Крайтор знаходиться у Військово-медичному центрі збройних сил України у Вінниці.

Звістки зі Сходу у 2016 року, цього дня, були трагічні. У зоні проведення антитерористичної операції загинув військовослужбовець, 54-а окремої механізованої бригади, із Шепетівки – Олександр Тимошишин. Під час виконання бойового завдання в районі Артемівська.
А у Пісках загинув боєць із Кам’янця-Подільського з позивним «Танчик» – Микола Флерко. Військовий пішов на позицію з двома журналістами. Міна влучила прямо по позиції. Микола Флерко помер на місці від отриманих ран.

З архівних джерел відомо що у 1895 році, саме 27 лютого у Кам’янці-Подільському розпочав роботу перший з’їзд лікарів Подільської губернії. Він відбувся завдяки зусиллям видатного вченого Данила Заболотногоякий у той час працював на Поділлі. Він виступив на з’їзді із доповіддю про бактеріологію холери, запропонував профілактичний шлях боротьби з заразними хворобами. Цей напрямок був основним в охороні здоров’я того часу, оскільки на території губернії ширилась епідемія. З’їзд лікарів Подільської губернії тривав до 8 березня.

У 1932 році в Україні створено перші п’ять областей. Цей досвід територіального поділу в Україну запозичили з сусідніх республік. Одна із 5 новостворених областей, Вінницька, поглинула округи, які діяли на території нинішньої Хмельницької області. 22 вересня 1937 року утворилась Кам’янець-Подільська область. До неї увійшли 33 райони, що відділилися із Вінницької. 15 березня 1941 року раднарком УРСР вирішив центр області перенести з Кам’янця-Подільского до Проскурова, який був більш населеним

.Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua