Сьогодні суд розглядає позов Гриценка до ЦВК щодо роз’яснення про агітацію, яке він розцінює як легалізацію схеми підкупу виборців

28 Лютого 2019 10:46

Шостий апеляційний адміністративний суд 28 лютого розгляне позов кандидата в президенти України Анатолія Гриценка до Центральної виборчої комісії про визнання протиправності її дій та постанови ЦВК про роз’яснення щодо ведення передвиборної агітації.

Як повідомив агентству представник А.Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький, 26 лютого суд відкрив провадження та призначив його до розгляду на 28 лютого.

Ще суд вирішив залучити до розгляду позову А.Гриценка як третіх осіб на стороні відповідача (ЦВК України – ІФ) Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України, Державне бюро розслідувань, Міністерство внутрішніх справ, Національну поліцію, Національне агентство з питань запобігання корупції, Державну фіскальну службу, Держслужбу з питань праці.

Р.Чорнолуцький також повідомив, що 27 лютого сторона А.Гриценка подала клопотання про залучення як третіх осіб до цього процесу решти 42 кандидатів у президенти.

Як повідомлялося, 22 лютого ЦВК затвердила роз’яснення, в якому зазначено, що участь виборців у здійсненні передвиборної агітації, зокрема на основі неоплачуваних договорів на її проведення, гарантована Конституцією України і не може бути обмежена.

У ЦВК зазначили, що залучення виборців до здійснення агітації можливе лише на безоплатній основі. При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (включно з перевезенням багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

При цьому кошти, сплачені кандидатом на посаду президента за таким договором, мають бути відображені у звіті про надходження коштів на рахунок виборчого фонду кандидата та їх використання за кодом статті витрат “Інші витрати на передвиборну агітацію”.

Водночас, якщо залучення фізичних осіб не пов’язане з використанням їхньої праці на умовах трудового договору або за цивільно-правовими договорами, юридична особа-постачальник послуг із проведення передвиборної агітації відповідно до законодавства не є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У штабі А.Гриценка вважають, що ЦВК цим роз’ясненням фактично легалізувала побудову схем підкупу виборців на виборах президента України.

“Постанова ЦВК №376 дозволила юридичним особам отримувати кошти з виборчого фонду кандидата та витрачати їх на оплату робіт або послуг агітаторів, нібито компенсуючи їм телефонні послуги, проїзд (включно з перевезенням багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення заходів передвиборної агітації, що є прямим підкупом виборців”, – пояснив Р.Чорнолуцький.

Він зазначив, що ця постанова ЦВК дозволяє юридичним особам залучати виборців до агітації без укладення з ними цивільно-правових угод або трудових договорів, а юридичні особи при цьому звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

https://ua.interfax.com.ua/news/election2019/569139.html