Цей день в історії Хмельниччини: 11 березня

11 Березня 2019 11:26

Фото: з архіву

Цього дня у 2014 році на хмельницький Майдан вийшло півсотні учнів однієї зі шкіл міста з акцією «Ми – за мир». Школярі вирішили не стояти осторонь останніх подій в Україні, а висловити свою позицію. Біля входу до обласної державної адміністрації вони вигукували гасла «Ми – за мир» та «Щасливе дитинство – у мирній країні». Діти малювали плакати та власноруч робили голубів миру. Щоб не зривати навчальний процес, на Майдан прийшли по кілька делегатів з різних класів.

У 1887 році 11 березня в Кам’янці-Подільському при Подільській духовній семінарії відкрито зразкову початкову школу, в якій вихованці старших класів семінарії практикувалися з дидактики й педагогіки.

В 1906-му в Кам’янці-Подільському відбувся вечір з нагоди 45-ї річниця з дня смерті Тараса Шевченка. Прибуток від проведення вечора направлено на будівництво пам’ятника Шевченку в Києві. Також 1 березня в 1918-у в місті над Смотричем міська дума перейменувала Романовський проспект на проспект Шевченка (нині вулиця Шевченка).

У 1919 році в Кам’янці-Подільському вперше тимчасово розмістилися міністерства Української Народної Республіки.

Оскільки після поразок українських військ в сутичках на більшовицькому фронті та відступу в березні державні установи УНР тимчасово переїхали до Проскурова, то саме в театрі Бейриша Шильмана (тепер Будинок культури) відбулися державні наради УНР за участю членів Директорії, уряду, представників партій та громадських організацій. І 11 березня 1919 року на державній нараді більшість висловилась за припинення переговорів з представниками Антанти в Одесі та домовитися з більшовиками. Симон Петлюра висловився проти. Уже через декілька днів у Проскурові відбулося перше й останнє засідання Директорії в повному складі.

Ірина ОЛІЙНИК