Великий піст: початок, традиції, заборони та важливі правила

13 Березня 2019 15:17

Одним із найбільш тривалих ритуалів християнської церкви є Великий піст. Не просто відмова від продуктів тваринного походження чи інші цілком прості обмеження. А переосмислення свого життя, перезавантаження, як фізичне, так і духовне. Тож аби дійсно дотриматись посту — не достатньо всього лиш сісти на вегетаріанську дієту. Що ж таке піст, коли він починається, і як дотримуватись — читайте далі.

Початок посту і його важливі дати

Дата початку завжди залежить від дати святкування самого Великодня — яка щорічно змінюється. У 2019 році Великодній піст починається досить пізно — 11 березня. А триватиме він 48 днів, до суботи 27 квітня включно.

Великодній піст поділяється на такі періоди, як: Чотиридесятниця, Лазарева субота, Вербна неділя та Страсна седмиця.

Страсна семидниця, або ж Страсний тиждень — це останній тиждень посту, кожен день якого має своє значення та особливі ритуали.

1. Великий понеділок — для приготування оселі до Великодня. Треба все підремонтувати, помити, прибрати. Прикрасити свій будинок до світлого свята.

2. Великий вівторок — для підготовки свого брання. Все треба підшити, попрати та попрасувати.

3. Велика середа — завершення усіх господарських робіт. Далі працювати забороняється — можна лише робити справи, які відносяться до ритуалів останніх днів. Також готують яйця, фарби та інші предмети, які потрібні для писанок.

4. Великий четвер, або ж як ми всі його називаємо — Чистий четвер. Тому що в цей день треба прийняти ванну та добре викупатись перед святом. Ввечері печуться пасочки (у деяких регіонах у цей день лише замішується тісто на паски, а випікають їх вже в суботу).

5. Велика п’ятниця — найсуворіший день Великого тижня, адже саме в п’ятницю за легендою вбили Ісуса Христа. В цей день взагалі слід утримуватись від їжі, а також від всіх розваг: навіть співу та прослуховування музики. Під суворою забороною — вся робота по дому чи у дворі.

6. Велика субота – час приготування до свята, хтось тільки у цей день випікає паски. Традиційно — розфарбовують писанки, доробляють страви.

7. Велика неділя — це власне саме свято Великдень.

Піст — це духовна та тілесна підготовка людини до цього свята. Тілесна відбувається через обмеження в їжі, шкідливих звичках та інших задоволеннях. А духовна — в обмеженнях на розваги й байдикування, концентрації уваги на своєму розвитку як хорошої людини.

Тілесна підготовка до Великодня у піст

1. Найголовніший пункт — абсолютна заборона на продукти тваринного походження. Це стосується не лише м’яса, але й будь-яких продуктів з тварин: ковбас, печінки тощо. А також усіх молочних і кисломолочних продуктів: масла, сирів, молока, морозива. Ця ж заборона стосується і яєць. Якщо хочете дотримуватись посту — тут треба особлива пильність. Яйця є у випічці, макаронних виробах, деяких соусах — такі страви теж під забороною.

2. Алкоголь — під суворою забороною. Всі напої, навіть слабоалкогольні — треба відкласти до завершення посту. Якщо ж людина не може втриматись на ці 48 днів — то ні про яке тілесне очищення не може йти й мови.

Є виключення — певні дні посту, коли можна випити невеликий келих вина та з’їсти рибу.

3. В останній тиждень посту — варто не просто утримуватись від продуктів, зазначених вище, а взагалі звести розміри страв до мінімуму і зробити їх максимально простими. Без олії, цукру чи солі, дієтичні страви у невеликій кількості та вода — усе, що радять вживати у Страсний тиждень.

Дні, коли дозволяється послаблення посту, вживання олії, риби і вина — це свято Благовіщення і Вербна неділя.

Духовна сторона посту

Задумайтесь про мету — чому виникло бажання дотримуватись посту? Тому що так сказали у родині, через модні тенденції чи можливість вчасно сісти на дієту перед літнім сезоном? В такому разі, можна обійтись просто дієтою, адже таке ставлення вже знецінює значення ритуалу.

Якщо ж ви хочете пройти етап очищення, змінити себе на краще і підготуватись до Великодня — тоді слід подумати й про духовну сторону Великого посту.

Звести до мінімуму розваги — походи в кафе, кіно, на дискотеки, різні святкування. Розваги вдома — переглядання фільмів і серіалів, музика, розважальні журнали.

Замінити таке проводження часу на розвиток, роздуми, медитацію. Віряни мають перед початком посту сповідатись і причаститись.

Не допускайте під час посту сварок, конфліктів, лайливих слів і криків. Не тримайте на людей зла та не бажайте поганого. Те ж стосується брехні та заздрощів, помсти.

Натомість, не відмовляйте людям у проханнях про допомогу, приділіть час волонтерській діяльності.

Важливо утриматись від всіх своїх шкідливих звичок та залежностей (навіть тих, які не шкодять). Адже без обмежень від залежностей — не можливе повноцінне дотримання посту.

Аби піст пройшов вдало — повинні бути чистими не тільки дії, а й думки.