Цей день в історії Хмельниччини: 22 березня

22 Березня 2019 09:26

У 1918 році до Кам’янця-Подільського в справах заснування університету вперше прибув Іван Іванович Огієнко, який невдовзі став першим ректором Кам’янець-Подільського державного українського університету. Разом з Іваном Огієнко, цього ж дня, до Кам’янця прибула столична делегація. Їх зустріли представники міської думи й управи. Відбулося спільне засідання на якому вони домовилися про те, що університет у Кам’янці-Подільському слід відкрити. І що в адміністративному центрі Поділля слід відкривати не філію російського університету, а окремий університет класичного типу з українською мовою викладання. У його структурі намітили такі факультети: філологічний, природничий з помологічним відділом і торговельно-технічний.

22 березня 1944 року у Красилові в братській могилі ховали бійців померлих від ран у госпіталях. Відразу після визволення Красилова (9 березня) тут було розгорнуто окремий медико-санітарний батальйон та перебазовані два госпіталі. На той час у районному центрі вже було керівництво і ним було вибране місце для братської могили в центрі міста. За підрахунками дослідників, третина похованих в Красилові отримали поранення або загинули в той час, коли район вже було визволено.

22 березня 2014 року у хмельницькому обласному архіві з’явилась стела пам’яті героїв «Небесної сотні». У ній працівники закладу згадали українців, які ціною власного життя змінили хід історії України. На другому поверсі Державного архіву Хмельницької області, розмістили великий стенд із фотографіями й короткими відомостями про загиблих патріотів.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua